Šichtařová: Je nepravděpodobné, aby se recese z USA přelila do Česka

Světové burzy zachvátila panika a ceny akcií se v pondělí prudce řítily dolů. Dotklo se to i českých akcií. Všude nyní panuje obava, že ekonomiku USA čeká recese a pokles firemních zisků se přenese i jinam. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Pražská burza přišla v pondělí o 65 miliard korun. Prodělali i lidé, kteří vložili peníze do akciových fondů. Jinde v Evropě je ale situace ještě dramatičtější. Hovoří se o propadu, jaký akcie nepamatují od teroristických útoků v září 2001. Začátek současných problémů sahá do loňského léta, kdy začal kolabovat hypotékový trh v USA. Následně se zpřísnily úvěrové podmínky a výsledkem je hrozba recese. Zpomalení růstu ekonomiky USA pociťují všechny vyspělé země světa. A odborníci tvrdí, že problémy se mohou dotknout i takzvaně rozvíjejících se trhů, tedy i Česka, což se ostatně v pondělí potvrdilo. Na druhou stranu odborníci připomínají, že panikou zachvácené akciové trhy bývají většinou zcela odtržené od ekonomické reality. Myslí si to i ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

„I v tomto případě stojí v pozadí výrazného poklesu hlavně panika investorů, ani ne tak výsledky reálné ekonomiky.“

To se týká i vývoje na pražské burze.

„Stávající pokles pražské burzy je sice poměrně velký z pohledu posledních měsíců, ale není ničím mimořádným, pokud jde o tento typ investičních instrumentů.“

Markéta Šichtařová,  foto: autor
Jak ale říká Markéta Šichtařová, nejdříve bychom si měli položit otázku, jestli je možné, aby se hospodářský pokles, který hrozí v USA, přenesl do Česka, a tím pádem, zda je akciový pokles u nás opodstatněný.

„Teoreticky je to možné. V praxi je to ale velmi nepravděpodobné. Česká a americká ekonomika jsou v úplně jiném stavu, v jiné kondici a v jiné fázi ekonomického cyklu. České ekonomika je těsně za vrcholem svého hospodářského cyklu. Pro tento rok sice očekáváme hospodářské zpomalení, nicméně pořád tady půjde o výrazný hospodářský růst, vysoce převyšující třeba pět procent, což je hodnota, o které si většina světových ekonomik může nechat jenom zdát. Tím pádem si myslím, že je velice nepravděpodobné, že by se případná recese ze Spojených států přelila do západní Evropy a odtamtud do České republiky. Z tohoto pohledu je vlastně také stávající pokles pražské burzy v podstatě ekonomicky neopodstatněný a je možné říci, že je to opravdu způsobené pouze hysterií investorů.“

Zajímavý postřeh nabídl v úterních Hospodářských novinách Jan Čermák, vedoucí analýz finančních trhů v ČSOB. Pomineme-li podle něj výrazné propady některých českých akciových titulů, „nákaza z vyspělých zemí na další české trhy nerozšířila“. Jan Čermák také uvádí, že pokud bychom už nyní měli místo koruny euro, „platily by české podniky i domácnosti zbytečnou daň za to, že některé západoevropské bank neodolaly pokušení svézt se na realitním boomu a jejich bilance jsou nyní kontaminovány problematickými aktivy“. Být v eurozóně totiž neznamená jen mít společnou měnu, ale také jednotnou úrokovou sazbu. A ta je od léta 2007 nepřirozeně vysoko.