Sídlo prvního vysílače Radia Praha je dnes kulturní památkou

Transmitter in Podebrady

Předseda mezinárodní Komise pro koordinaci krátkých vln Oldřich Číp se v Radiu Praha dlouhá léta zabýval nejenom technickými záležitostmi, ale věnoval se také historii vysílání. A tak je dobře informován o parametrech našeho prvního vysílače i o hodnotě historické budovy v Poděbradech, z níž se před 70 lety začal šířit signál Radia Praha.

"Ten vysílač, který byl uveden do provozu v roce 1936 byl 30 kW vysílač, což na tehdejší dobu v podstatě odpovídalo dobrým nebo velmi dobrým výkonovým parametrům z toho technického hlediska. Byl to výrobek tuším britské společnosti Marconi.

Ta poděbradská budova v roce 1936 už více než 10 let existovala a byla používána pro různé jiné účely, zejména pro telegrafní provoz, a to použití pro rozhlas vlastně už bylo jenom následné. Konstrukce té budovy byla zahájena v roce 1921, byly postaveny dva 250 metrů vzdálené stožáry, vysoké 150 metrů, a sestrojena taková střechová anténa. Celá ta konstrukce je opravdu velmi zvláštní a údajně je jinak jediná anténa tohoto typu v Norsku, které žádalo, aby byla uvedena na seznam UNESCO.

Byly pokusy tu budovu, která je postavena v takovém zvláštním kubistickém slohu - posluchači vědí, že kubistická architektura v České republice, zejména v Praze, se dostává do mnoha encyklopedií architektury jako zajímavý prvek - tak tamější styl je něco, čemu se říká rondokubismus, jsou tam zakomponovány i takové lidové prvky. Je škoda, že se nepodařilo tu budovu zachránit pro muzeum bezdrátového rádia, jak bylo zamýšleno. Ale alespoň v roce 2000 se stala aspoň na národní úrovni kulturní památkou."

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio