Skleněné foukané perličky jsou sedmou českou položkou na seznamu UNESCO

Foto: Jaroslava Mannová, archiv ČRo

Ručně vyráběné ozdoby z foukaných skleněných perel zdobí nejeden vánoční stromeček. Nyní se staly sedmou českou položkou na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

Jedná se o specifický druh sklářského řemesla spojeného s vánočními tradicemi. Jeho nositelem je rodinná dílna Rautis v Poniklé v Podkrkonoší a foukači perlí a navlékači, kteří s dílnou spolupracují. Poniklá je jediným místem na světě, kde se dodnes toto tradiční perlařské řemeslo zachovalo.

Na začátku 20. století vyrábělo skleněné perličky až 400 výrobců

Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

Za to, že se v Poniklé foukají skleněné korálky, můžeme vděčit skláři Hejnovi z Jablonce nad Nisou. Zamiloval se do dívky z Poniklé, usadil se tu a přijal několik tkalců, aby pomáhali vyfouknout skleněné korálky.

Řemeslo se ve vsi rychle rozšířilo. Výrobou foukaných perlí se často živily celé rodiny. V roce 1902 založil podnikatel Stanislav Horna v Poniklé firmu na foukání skleněných korálků. Dodával suroviny řemeslníkům a ti mu vraceli polotovary k dalšímu pracování.

Na začátku 20. století bylo v Poniklé až 400 výrobců skleněných korálků. Několik jabloneckých společností vyváželo korálky do celého světa. Využití našli v bižuterii a zdobení oděvů. V roce 1912 byl představen nový produkt: vánoční ozdoby ze skleněných korálků.

Zápis na seznam UNESCO je uznáním i pro celé Krkonoše

Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

Dnešní výrobce funguje na stejném místě a Marek Kulhavý, předseda představenstva společnosti Rautis tak navazuje na jedinečnou tradici.

"Nejprve roztavíme skleněnou trubici přes hořák, pak ji vložíme do formy, a vytvoříme korálkovou trubici. Tak se to tu děje od druhé poloviny 19. století. Převzali jsme tradici od rodiny Horných a vyráběli jsme perly a ozdoby stejným způsobem."

Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

Ozdoby z Poniklé se předávají z generace na generaci. Každá je tak jakousi rodinnou kronikou. Sklárna nabízí přes 20.000 vzorů, některé pocházejí z počátku minulého století. Největší zájem je o tradiční vzory, zejména hvězdy.

"Jsme strašně pyšní, hrdí na to, že na tom seznamu perlařina je. Je to velké uznání pro všechny řemeslníky, kteří se kolem té výroby točí, pro všechny perlaře, pro všechny montážníky, foukače a podle mě i pro celé Krkonoše," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Rautis Marek Kulhavý.

Výhradně česká nominace tradiční krkonošské výroby vánočních ozdob uspěla napodruhé, před dvěma lety ji výbor nepřijal.

Naposledy byla v roce 2018 přijata společná nominace Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Maďarska na zápis modrotisku. Na seznamu je i loutkářství na Slovensku a v Česku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě České republiky, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a slovácký verbuňk.

10
50.661518302073
15.463287514032
default
50.661518302073
15.463287514032