Vánoční ozdoby z Železného Brodu pro New York

Vánoční koule vyrobené technikou ručního foukaného skla, foto: archiv Českého centra New York

Renomovaná sklářská škola SUPŠS v Železném Brodě letos slaví 100 let. České centrum v New Yorku při této příležitosti připravilo řadu akcí oslavujících tradici českého sklářského designu.

Vánoční koule ze Železného Brodu,  foto: archiv Českého centra New York

Sklář nabere na sklářskou píšťalu roztavenou sklovinu z tavící pece. Vyfoukne malou bublinku a tu nechá vychladnout, aby na ní mohl nabrat potřebné množství skloviny. Poté obalí křišťálovou sklovinu ve sklářské drti bílé barvy. Potom se sklovina ještě obalí v předem připravených barevných střepech, čímž se docílí požadované barevnosti. Nabalené barevné střípky se zataví ve sklářské roztáčecí pícce.

Po zatavení se povrch předtvaruje ve svaláku. Sklovina se odřízne speciální sklářskou pinzetou tak, aby po dokončení šlo výrobek oddělit od sklářské píšťaly. Poté se sklovina rozfoukne do požadovaného tvaru. Koule se odklepne do předem připraveného držáku a na místo, kde byla koule přilepena k píšťale, se nalepí kousek křišťálové skloviny, ze které se vytvaruje ouško. Na závěr se ozdoba odnese do sklářské chladící pece, kde probíhá řízené chlazení výrobků, tak aby nedošlo k popraskání. A je hotovo!

Naučit se takový postup není nic jednoduchého. Studenti železnobrodské umělockoprůmyslové školy oboru hutního tvarování skla to pod vedením svých pedagogů a výtvarníků Kamila Srbka a Lukáše Šulce zvládli na jedničku a dnes svá díla představují v samotném New Yorku.

SUPŠS v Železném Brodě,  foto: Jaroslav Hoření,  archiv ČRo

“Jsme rádi, že se o nás ví i v místech, kde jsme v minulosti už vystavovali jako v Helller Gallery. Především je to ale připomenutí tohoto našeho výročí, protože stovka je přeci jen vždy jen jednou”, říká ředitel školy Jan Hásek. Vánoční ozdoby jsou originály s nápaditým moderním designem. “Progrese je doménou naší školy, pod vedením zkušených vedoucích z rukou žáků vznikají nová díla. Na tom je princip našeho školství v Železném Brodě založen.”

Školou prošlo mnoho známých jmen, mnoho sklářských mistrů. Je největší sklářskou školou v Evropě a za sto let své existence získala mnoho prestižních ocenění a uznání. „Vystavovali jsme v mnoha metropolích, například v Mnichově, v Benátkách”, podotýká ředitel školy Jan Hásek.

České skleněné ozdoby – americké reflexe

Foto: archiv Českého centra New York

České centrum v New Yorku pro dobu letošních svátků připravilo řadu akcí oslavujících tradici českého sklářského designu. Jedinečné vánoční koule z Železného Brodu jsou vystaveny v Galerii Heller v Chelsea, která je uznávána pro svou klíčovou roli při propagaci soudobé skleněné sochy.

Miroslav Konvalina,  foto: Věra Luptáková,  archiv ČRo

Ředitel ČC Miroslav Konvalina také uspořádal diskuzi s předními americkými odborníky z New Yorku a Corningu. „Czech Glass Ornaments in New York – 100 years of teaching glass making in Železný Brod, je komplexní předvánoční program, spojený s první uvedením akce Český vánoční strom pro New York v galerii Českého centra New York. Navíc si české ozdoby zahrají ve videoklipu, kdy bude poprvé v Americe uvedena stará, zapomenutá česká vánoční píseň v podání zdejšího krajana, operního zpěváka Stanislava Kotyzy.”

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.