Slavnostním nástupem vojáků na Pražském hradě byla ukončena jejich mise v Kuvajtu a Iráku

Prezidenti Václav Klaus a Rudolf Schuster (vpravo) na slavnostním nástupu příslušníků společného čs. protichemického praporu na Hradčanském náměstí v Praze, foto: ČTK

Na Pražském hradě byla slavnostním nástupem českých a části slovenských vojáků ukončena jejich mise v Kuvajtu a Iráku. Setkání se zúčastnili i prezidenti obou zemí Václav Klaus a Rudolf Schuster, kteří vojákům poděkovali. Telefonicky jsme se spojili s Jaromírem Markem.

Prezidenti Václav Klaus a Rudolf Schuster  (vpravo) na slavnostním nástupu příslušníků společného čs. protichemického praporu na Hradčanském náměstí v Praze,  foto: ČTK
Českých vojáků tam bylo přesně 452. To znamená všichni ti, kteří tou misí prošli, ať už v loňském roce nebo v letošním roce a řada z nich byla tady vyznamenávána?

Byl nějak zvlášť oceněn nebo vyzdvihnut při projevu některý čin naší jednotky?

"Velmi oceněno bylo celkové působení společné jednotky, jak z české, tak ze slovenské strany. Prezidenti několikrát zdůraznili, že tento úkol v mimořádně obtížných podmínkách byl splněn velmi dobře a vlastně i fakt, že v podstatě s jedinou výjimkou, se vrátili vojáci zpět živí a zdraví. Památku vojáka, který zemřel zhruba před měsícem, uctili shromáždění minutou ticha."

Jak hodnotili vojáci úlohu českého státu v misi, jaké bylo zabezpeční a jak vnímali podmínky, které jim byly vytvořeny?

Slovenský prezident Rudolf Schuster uděluje vyznamenání na slavnostním nástupu příslušníků společného čs. protichemického praporu,  foto: ČTK
"Účastníci této mise mohou být docela spokojeni. Ostatně to i vojáci sami několikrát zdůrazňovali od generála Lupuljeva počínaje až po řadové vojáky. Tentokrát se dostalo misi velké podpory. Politické i finanční a i ten fakt, že ukončení mise proběhlo takto slavnostně na Pražském hradě za přítomnosti prezidentů obou republik, svědčí o tom, že vztah představitelé státu k české armádě je velmi pozitivní a že její roli v těchto misích oceňují."

Jak bude do budoucna pokračovat spolupráce české a slovenské armády?

"Přibližování se těchto dvou armád bude především umožněno tím, až vstoupí Slovenská republika do Severoatlantické aliance, což by mělo být v průběhu letošního roku. Nicméně tato společná česko-slovenská jednotka, která působila v Iráku, byla podle všech zúčastněných stran dobrým příkladem pro další spolupráci obou těchto armád. Nicméně prezident Václav Klaus zmínil potom na tiskové konferenci jednu okolnost a to je fakt, který poslední týden hýbal politickou scénou i českou armádou. A to je snížení slíbeného armádního rozpočtu a následná demise ministra obrany. Jak zdůraznil prezident Klaus, v tuto chvíli je česká armáda znovu v počátečním stavu své reformy a nejprve si musí vyřešit základní existenční otázky - to znamená financování, armádní rozpočet a potom teprve slibovat nějaké mezinárodní závazky, aby je nemusela potom pod ekonomickou tíhou odvolávat."