Slavomír Lener novým trenérem hokejové reprezentace

Slavomír Lener, Foto: ČTK

Novým trenérem české hokejové reprezentace se stal sedmačtyřicetiletý rodák ze středočeského Berouna Slavomír Lener. Ve funkci nahradil Josefa Augustu, pod jehož vedením národní celek letos neuspěl na Zimních olympijských hrách v Salt Lake City i na Mistrovství světa ve Švédsku. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

V tajném hlasování na pondělním mimořádném zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje dostal někdejší asistent Ivana Hlinky na olympijských hrách v Naganu šest hlasů. Pro Lenerova jediného protikandidáta Aloise Hadamczika se vyslovilo pět členů exekutivy. "To, jak těsně hlasování dopadlo, je obraz, jaký dnes hokej je. Nikdo nemá nic jasného a rozhodují maličkosti," uvedl Lener k výsledku hlasování. A co pro něj tento výsledek zamená?

Slavomír Lener,  Foto: ČTK
"Začíná další hektické období a to znamená velká zodpovědnost za národní mužstvo a za to, abychom vrátili tým tam, kam si myslím patří a kde v posledních letech byl. Současně jsme hrozně rád, že jsem naplnil přání spousty fanoušků, kteří mi volali a dávali najevo, že mi věří. Jsem rád, že i většina odborníků se postavila na mou stranu."

Šéf hokejového svazu Karel Gut původně viděl u národního celku optimální složení ve dvojici Lener - Hadamczik, protože v tom spatřoval ideální spojení teorie s praxí. Dokonce oba trochu přemlouval, aby se na společném působení dohodli. "Mluvili spolu asi půl hodiny, bohužel se ale nedohodli. Ambice dělat hlavního kouče mají zřejmě oba stejně silné," konstatoval trochu rozmrzele Karel Gut.

Nový trenér reprezentace má do 18. června, kdy se výkonný výbor hokejového svazu znovu sejde, čas na to, aby si vybral jednoho nebo dva asistenty. Slavomír Lener ale už má v této věci jasno - Vladimír Růžička z pražské Slavie a zlínský Antonín Stavjaňa. Proč zrovna tito dva?

"Poněvadž jsem o tom měl možnost přemýšlet poslední týden a myslím si, že oba dva znám už jako hráče, znám jejich současnou ternérskou filozofii, vím, jakým způsobem vedou hráče v zápasu, vím, jakým způsobem přistupují k tréninku, vím, co na hráčích vyžadují, vím, jaký chtějí hrát styl hry. To je mi velice blízké a bylo to vlastně moje přání s nimi někdy vůbec spolupracovat. Že se to naskytne u reprezentačního mužstva, v to jsem nijak nevěřil, poněvadž jsem věřil, že mužstvo uspěje na mistrovství světa. Jsem ale hrozně rád, že se to podařilo na té nejvyšší úrovni a věřím, že nám to bude všem třem vyhovovat."

Slavomír Lener je ještě stále smluvně vázán s týmem Florida Panthers, kde působí jako evropský skaut. Smlouvu však podle svých slov promptně zruší.

Mnozí hokejoví fanoušci v Česku spojují výměnu na postu trenéra reprezentace s nadějí, že naši "zlatí hoši" budou opět získávat medaile jak na běžícím pásu. Slavomír Lener je opatrnější:

"Adeptů na zlato je v současné době sedm a to je neměnný fakt. Úspěch se nedá naplánovat, úspěch se nedá dopředu nařídit. Dá se ale vytvořit všechny podmínky pro to, aby ten úspěch byl co nejpravděpodobnější. Vím, že dalších šest týmů bude usilovat o to, o co usilujeme my, a pro nás úspěch je samozřejmě medaile."