Šlesingr na šampionátu září

Michal Šlesingr, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dvě medaile a jedno čtvrté místo - to je čtyřdenní bilance českého biatlonisty Michala Šlesingra na světovém šampionátu v italské Anterselvě. Žádný jiný z českých biatlonistů nezískal ze světového šampionátu dva nebo více cenných kovů z individuálních závodů. Čtyřiadvacetiletý reprezentant si už teď podle svých slov s předstihem splnil svoje sny a přání, protože si na šampionátu chtěl jen vylepšit své předešlé maximum - deváté místo.

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Vstup českého závodníka do šampionátu byl impozantní a po pravdě řečeno i nečekaný. Pouze fenomenální Nor Ole Einar Björndalen byl v sobotním sprintu rychlejší než Michal Šlesingr, který tak na úvod mistrovství světa v biatlonu vybojoval stříbrnou medaili. Rodák z Ústí nad Orlicí, který právě v den největšího úspěchu své kariéry oslavil 24-té narozeniny, si před sprintem v italské Anterselvě věřil:

"Já jsem si určitě věřil, na tréninku se mi jezdilo dobře, když jsem si tam zkoušel dávat nějaké rychlejší úseky, i střelba mi šla, takže jsem si trošku povzbudil sebevědomí. Říkal jsem si, že o nic nejde, a když to trošku dobře dopadne a budu mít trošku štěstí, tak že tam klidně nějakej super výsledek bejt může. Samozřejmě jsem nečekal, že to bude na medaili, ale říkal jsem si, že do té desítky by se třeba dalo míchnout."

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Hned následující den, tedy v neděli, se na světovém šampionátu jel stíhací závod, do něhož biatlonisté startovali podle pořadí v sobotním sprintu. Michala Šlesingra o další medaili připravily tři chyby při střelbě ve stoje. V cíli byl čtvrtý a jelo se mu hůř než v sobotu:

"Nejelo se mi až tak úplně suprově, i když lyže byly zase výborný. Bohužel jsem se ale asi nestih dát do pořádku přes tu noc. Sice nebyly žádný oslavy po včerejšku, ale ta nadmořská výška, co tady je, a to všechno působí trošku na člověka. Na druhou stranu jsem sice byl kolo od kola trošku unavenější a v posledním kole už jsem na tom byl docela zle, ale povedlo se mi aspoň zmáčknout, že jsem to ještě dotáh na to čtvrtý místo. Rozhodně jsem spokojenej."

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Ještě větší spokojenost vyzařovala z Michala Šlesingra v úterý v cíli vytrvalostního závodu na 20 kilometrů. Třetí start, třetí příčka. Přitom před startem se cítil všelijak. V cíli závodu pak poznamenal:

"To poslední kolo, to už byl mazec. Lyže mi šly výborně a i se mi jelo docela dobře. Před závodem jsem byl takovej trošku nesvůj, nevěděl jsem, jak to bude na trati, protože to rozjíždění před startem a rozjíždění lyží a nástřel, to se mi neběhalo zrovna moc dobře. Cejtil jsem ty nohy takový jako by vo ničem, ale asi to byl klid před bouří, protože na tý trati si myslím, že jsem podal zase slušnej výkon, no."

Bronzová medaile je skvělý výsledek, a to ještě při střelbě ve stoje nasbíral Michal Šlesingr dvě trestné minuty. Jak sám říká, po sérii skvělých výkonů si ho prý začínají stále více všímat i jeho soupeři. "Určitě teď mezi ně více zapadám. Začíná to být takové osobnější, zastavíme se a povídáme si spolu," cenil si Šlesingr. Doufá také, že svými výkony přispěje k většímu zájmu o biatlon v Čechách.

klíčové slovo:
spustit audio