Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda jednal v Praze

Mikuláš Dzurinda

Otevřením nového česko-slovenského hraničního přechodu Břeclav-Brodské zahájil v pondělí dvoudenní návštěvu České republiky slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

V pondělí jednal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda se svým českým protějškem Milošem Zemanem, v úterý ho na Pražském hradě přijal prezident Václav Havel. Témata jejich diskuse přiblížil mluvčí prezidenta Ladislav Špaček:

"Hovořili spolu především o rozšiřování Severoatlantické aliance. Prezident Václav Havel shrnul české zkušenosti. Při té příležitosti informoval slovenský premiér Mikuláš Dzurinda o tom, že se dohodl s českým premiérem Milošem Zemanem, že bude posílena účast České a Slovenské republiky v misi KFOR, kde vznikne československý prapor do kterého Slovensko přispěje mechanizovanou rotou. Potom se podrobně rozebírala politická situace jak v České republice, tak na Slovensku."

Jak už zmínil Ladislav Špaček, slovenský premiér se při pondělním jednání s Milošem Zemanem, které bylo zaměřené na rozvoj a upevňování vzájemných vztahů v obchodní, kulturní i vojenské oblasti, dohodli mimo jiné na vytvoření společné česko-slovenské jednotky, která má být součástí mírových sborů KFOR. Mikuláš Dzurinda k tomu dodal: "Ideme ešte ďalej. V stredu sa v Bratislave stretnú ministri obrany Slovenska, Česka a Polska, aby podpísali memorandum o vzniku spoločnej vojenskej jednotky, ktorá bude disponibilná pre ešte širšie použitie. A ja verím, že to bude už aj istý predobraz spolupráce týchto krajín v budúcnosti v Severoatlantickej alincii."

Premiéři při svém jednání narazili také na problém, který v poslední době kalí dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem - jde o spor o pozemky na společné hranici - v rekreační oblasti Kasárna. Po rozdělení federace připadla tato osada Slovensku. Stojí tam však nemovitosti patřící Moravanům, kteří se tam léta jezdí rekreovat. Obec Makov ale letos v únoru rozhodla o prodeji pozemků pod českými chatami slovenským občanům a firmám. Český premiér Miloš Zeman řekl, že oba premiéři dospěli k některým způsobům řešení celé situace.

"Jedním z možných postupů je rozšířit dohodu o ochraně investic, která kvůli jednomu paragrafu dosud nebyla uzavřena /poz.red.: smlouva o vzájemné podpoře a ochraně investic vázne na nevyřešených vztazích mezi ČSOB a Slovenskou inkasní/ i o ustanovení, které by lépe než dosud chránilo majetkové zájmy obou stran, respektive občanů obou zemí."

Další možností je podle obou premiérů řešení sporu na místní úrovni. Předseda slovenské vlády Dzurinda proto vyzval obě strany sporu k setkání, které by pomohlo překážku ve vzájemných vztazích odstranit. Setkání by se mělo uskutečnit do 31. května. Potvrdili to jak majitelé nemovitostí, tedy zástupci Tělovýchovné jednoty Moravan v Otrokovicích, Zlínských sportovních klubů, tak i starosta Makova Marián Masnica. Předseda Moravanů Vladimír Janů nicméně naznačil, že půjde asi o zbytečný pokus.

"Nám nezbude, než podat žaloby, ale rozhodně to skončí u mezinárodního soudu. A nakonec to bude ostuda nejen pro Slováky, ale bude to ostuda hlavně pro nás. Že náš stát nedokázal vyřešit takovou triviální záležitost."

Starosta slovenské obce Makov Marián Masnica řekl:

"Respektujeme přání premiérů, ale pokud druhá strana přijde s návrhem na změnu hranice a předání území České republice, to ať k nám raději nejezdí. Ve sporu je dost zavádějících nepřesností. Každý novinář chce totiž něco odvést pro svou stranu".

Podtrhl, že Zeman i Dzurinda konstatovali, že pozemky jsou na Slovensku, a spor podle Masnici musí být řešen podle slovenských zákonů. Dodal, že si váží postoje českého premiéra, který chce situaci uklidnit. "Na Kasárnách ale nejde o spor o celé území, nýbrž o spor dvou subjektů. V našem regionu je 15 procent chat českých a spory tam nejsou," prohlásil Masnica.