Slovenský prezident R.Schuster na návštěvě České republiky

R.Schuster

Hlavní náplní Schusterovy cesty do Prahy byla série jednání s českými politiky o společném postupu vůči Severoatlantické alianci a Evropské unii. Na setkáních opakovaně zaznělo, že ani Česko nemá zájem na tom, aby po jeho vstupu do unie byla vytvořena takzvaná schengenská hranice se Slovenskem.

R.Schuster
Tato hranice umožňuje volný pohyb osob v rámci unie a brání nelegální migraci. Prezident Václav Havel k tomu uvedl:

"Pokud Evropská unie výslovně nedá nějaké ultimátum Polsku, Maďarsku a České republice, že je vezme napřed, ale že by takovou hranici měly mít, tak by bylo naprosto nesmyslné ji budovat. Ale zatím není sebemenší náznak, že by někdo něco takového chtěl."

Oba prezidenti spolu jednali i o vstupu Slovenské republiky do NATO. Václav Havel předpokládá, že vhodnou příležitostí pro jednání o vstupu Slovenska do Aliance bude připravovaný summit členských států v Praze v roce 2002. Schuster k tomu doplnil:

"Poviem úprimne, ja očakávam, že to bude práve pán prezident Havel, ktorý by nás ešte priviedol do Severoatlantickej aliancie."

Slovenský prezident je ale nejen politikem, v posledních letech napsal i řadu knih. A právě o nich hovořil ve středu v podvečer ve Slovenském institutu s českými spisovateli. Předseda české Obce spisovatelů Antonín Jelínek o Schusterově literární činnosti uvedl:

" On napsal několik knih takzvaně literatury faktu a také několik knížek dobrodružných a cestopisných. První kniha, kterou kdysi vydal, byly vlastně zápisky o otcově cestě Brazílií."

Za svou literární činnost byl Schuster na setkání se spisovateli, kterého se zúčastnili například Eva Kantůrková, Karel Šiktanc nebo Michal Viewegh, oceněn i prestižní literární cenou. Šéfredaktor slovenského časopisu Mosty Marián Hatala upřesnil:

"Prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, ako je známe, obdržal prestížnu cenu Egona Ervína Kischa, teda cenu, ktorej nositelmi sú napríklad Vojtěch Zamarovský, páni Zikmund a Hanzelka, ale i Oldřich Šuleř či Karel Richter. No podstatné je, že cena Egona Ervína Kischa ostáva i naďalej výsostne česko - slovenskou cenou."

V rámci své státní návštěvy v České republice navštívil slovenský prezident České Budějovice Český Krumlov a Brno.