Slovní půtky prezidenta Klause

Prezident Václav Klaus
0:00
/
0:00

Dvanáct bývalých disidentů podepsalo otevřený dopis prezidentovi Václavu Klausovi. Ostře v něm protestují proti jeho výrokům na posledním summitu rady Evropy ve Varšavě, kde mimo jiné varoval před "velmi nebezpečným" působením nevládních organizací, které se "bez politického mandátu" snaží ovlivňovat "klíčové oblasti veřejného života". Dnešního hosta rubriky Česko v komentáři, publicisty Ondřeje Neffa se Josef Kubeczka na úvod zeptal, zda to podle jeho názoru bylo od prezidenta uvážené bouchnutí do stolu, a na druhé straně, zda se ozvala ta správná husa?

Prezident Václav Klaus
"Ten prezidentův postoj je velmi dobře znám z dob, kdy ještě nebyl prezidentem. To je jeho pohled na správu veřejných věcí, kterou by rád viděl primárně v rukou politických stran. On si velice váží voličského mandátu a jsou mu podezřelé všechny instituce, které nemají oporu v tomto mandátu. Čili vlastně takový ten mandát z voleb vzešlý, to je jeden z klíčových bodů jeho uvažování. A co se týče té odezvy - ta mi připadá velmi přemrštěná, protože každý, kdo se minimálně zajímá o politiku, tento Klausův postoj zná. Myslím si, že hovořit o útoku na základy demokracie a ohrožování ústavního systému je, řekl bych, i pro věc samých těch aktivistických organizací kontraproduktivní, protože nezaujatý a soudný člověk si řekne: O co jim jde? To se nesmí kritizovat, jsou indickou posvátnou krávou nebo je to subjekt jako každý jiný? Jsme zvyklí kritizovat politické strany, tak proč bychom nemohli kritizovat aktivistické organizace?!"

Václav Klaus označil reakci bývalých disidentů na své výroky za žalostnou a smutnou. Řekl, že z dnešní doby nepochopili bohužel vůbec nic a předvádějí svou neschopnost žít ve svobodné společnosti. Co o této reakci soudíte?

"No, tak to už je taková, řekl bych, zlobná rétorika. A zase, spíše smutná a zbytečná, protože samozřejmě musel vědět, že oni takto budou reagovat. To je jako kdyby šťoural do vosího hnízda a divil se, že kolem něj ty vosy létají. Na druhé straně to ale zase už patří k jeho image. On je rád bojovníkem a zejména rád bojuje proti lidem, kteří mu nemohou ublížit a nemohou ho nijak ohrozit."

V poslední době se jakoby roztrhl pytel s kritickými slovy na adresu prezidenta Klause. Je to podle Vás záměr či naopak nešikovnost poradců, že se hlava našeho státu pouští do tak kontroverzních výroků, jako tomu bylo nyní ve Varšavě a dříve v otázce romského tábora v Letech u Písku či evropské ústavní smlouvy?

"Samozřejmě, že prezident je hodně na očích veřejnosti a všechno, co řekne, je předmětem zkoumání a logicky i kritiky. Já si tedy myslím, že to je součást jeho role. Vzpomeňme, že když byl prezidentem Václav Havel, tak i on byl z mnoha míst velmi kritizován za to či ono, a ta reakce byla mnohdy velmi podobná. I on býval kritizován za to, že mísí své osobní postoje s rolí, která se čeká od hlavy státu. Hlava státu je tady vnímána jako cosi nadoblačného a jako kdyby se nesměla výrazně vyjádřit k nějaké veřejné kauze. Mnozí lidé od ní čekají totální nestrannost a jsou překvapeni a zaskočeni, když najednou se do té hlavy státu vmísí osobní pohled toho člověka."

Co Václav Klaus sleduje takovým drážděním hada bosou nohou? Myslíte si, že je to opravdu honba za popularitou, jak to naznačil jeden ze signatářů otevřeného dopisu Jan Ruml?

"Já myslím, že ne. Probůh, vždyť Václava Klause známe patnáct let a on se v tomto nemění, on je v tomto nepochybně konzistentní, jiný nebude a patří to k jeho osobnosti. Já bych to takto nevnímal. Myslím si, co se týče evropské smlouvy, že tam je velmi aktivistický. On ji prostě nenávidí, on by si přál, aby nebyla, Evropskou unii chápe jako nutné zlo a skutečně dělá všechno pro to, aby evropská ústavní smlouva neprošla v naší republice. Já to odmítám v tuto chvíli nějak hodnotit, ale to je prostě očividný fakt. A ta ostatní vyjádření - k památníku v Letech nebo tahleta patálie s nevládními organizacemi - já si myslím, že to je takový běžný vedlejší produkt jeho veřejné činnosti,"

soudí publicista Ondřej Neff.