Sněmovna přehlasovala veto prezidenta a prodloužila platnost lustračních zákonů

Lustrační zákony, které brání čelným představitelům komunistického režimu a jeho bezpečnostních složek zaujmout funkce ve státní správě, budou platit i po letošním 31. prosinci. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Václava Havla. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Václav Havel návrhy na prodloužení platnosti lustračních zákonů nepodepsal a 16. listopadu je vrátil poslancům. Chtěl tímto krokem donutit vládu k rychlému předložení zákona o státní službě a parlament k jeho přijetí. Poslanec Unie svobody Václav Krása považuje ale veto prezidenta republiky za nebezpečné a prodloužení platnosti lustračních zákonů obhájil.

Pro prodloužení platnosti lustračních zákonů hlasovala podle očekávání především pravice, tedy ODS, lidovci, Unie svobody, a část sociálních demokratů. Podle rozhodnutí poslanců se lustracím nebudou podrobovat lidé narození po 1. prosinci 1971. Těm bylo v době pádu komunismu v Československu nejvýše 18 let. Dosud se na ně žádná výjimka nevztahovala. Většina levice je přesvědčena, že prodloužení lustračních zákonů znamená zbytečný návrat do minulosti a že zákon je postaven na kolektivní vině. Komunisté tvrdí, že norma je v rozporu se zákony Evropské unie a považují ji za diskriminaci v přístupu k zaměstnání. Dalibor Matulka z KSČM se postoji pravicových poslanců diví.

Podle komunistů by měly lustrace z českého právního zákona úplně zmizet. A neměly by se objevit ani v budoucím zákonu o státní službě. Přesto bude lustrační zákon platit i v příštích letech.