Sněmovna schválila nákup gripenů

Gripen

Vláda v dolní komoře parlamentu obhájila svůj návrh na financování vojenských stíhaček Gripen. Poslanci ve čtvrtek odhlasovali, že 24 nadzvukových letounů za zhruba 60 miliard korun zaplatí stát z výnosů privatizace. Více informací má Milena Štráfeldová.

Až na samém konci volebního období se vládě podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit nákup vojenských stíhaček JAS-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAE-Systems/SAAB. O způsobu modernizace armádního leteckého parku, který by se tak alespoň přiblížil standardům Severoatlantické aliance, se přitom jedná už posledních pět let. Pro zakoupení stíhaček za více než 62 miliard zvedli ve čtvrtek po čtyřhodinové bouřlivé debatě ruku poslanci sociální demokracie, většina lidovců i část unionistů. Proti byli naopak komunisté a především občanští demokraté. Ze 188 přítomných poslanců s nákupem souhlasilo 98, tedy o tři více, nežli bylo k přijetí zákona nezbytně nutné. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík těsný poměr hlasů očekával:

"Je prostě pravdou, že měsíc před volbami se politický konsensus, byť na základních věcech, těžko hledá. A já dneska považuji rozhodnutí Poslanecké sněmovny za vítězství rozumu."

S nákupem moderních stíhaček, které nahradí zastaralé a dosluhující sovětské letouny, souhlasil i předseda poslaneckého klubu Unie Svobody - DEU Karel Kühnl:

"Nedomníval jsem se od samého začátku, že to zrovna musí být gripeny. Je mně to upřímně řečeno jedno, které to budou. Ale máme mít vlastní nadzvukové stíhačky."

Se způsobem financování stíhaček zásadně nesouhlasí komunisté. Stát si totiž musí nejprve vzít překlenovací úvěr ve výši 33 miliard z České exportní banky, který bude až od poloviny roku 2005 splácet z výnosů privatizace. Komunistický poslanec Karel Vymětal se obává, že kvůli této transakci by mohla v celé republice zastavit státní podpora exportu:

"Já si myslím, že za to ty stíhačky nestojí. Prostě to není podle mého názoru cesta."

Odpůrci nákupu stíhaček jsou občanští demokraté, přestože to byla právě Klausova vláda, která s ním původně souhlasila. Obnova leteckého parku není podle nich v současné době naší prioritou a ani Severoatlantická aliance ji po České republice nežádá. Předseda branně - bezpečnostního výboru sněmovny Petr Nečas z ODS proto věří, že z koupě gripenů nakonec sejde. Má o ní totiž ještě hlasovat Senát, kde má pravice většinu.

"Je samozřejmě šance, že Senát tento návrh zákona zamítne."

Pokud přesto Senát nákup odsouhlasí a bude s ním souhlasit i prezident, měla by armáda získat první gripeny v roce 2004. Poslední letadla by pak vojenští piloti dostali v roce 2007. Podmínkou smlouvy o nákupu stíhaček jsou i offsetové programy, v nichž se výrobce stíhaček zavazuje ke zpětným investicím do české ekonomiky ve výši 150 procent ceny zakázky, tedy v hodnotě 82 miliard korun. Výhodná zaváděcí cena, za kterou konsorcium BAE - Systems/SAAB české armádě stíhačky nabízí, platí do konce letošního června.