Sněmovnu čeká dieta

0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna bude šetřit a zároveň bude transparentnější. Takové jsou alespoň plány její předsedkyně Miroslavy Němcové z ODS. V praxi to znamená, že se mj. pokusí zdražit ceny za rekreaci ve sněmovních zařízeních a také zakonzervovat a případně v budoucnu prodat vilu Ladronka, která slouží jako sídlo předsedy sněmovny. Zveřejňovat se také budou i zhusta kritizované vnitrostátní lety poslanců.

Vila Ladronka na pražském Břevnově je ukázkovým příkladem plýtvání na státní útraty. Ačkoliv v ní šéfka Sněmovny nebydlí, neboť využívá poslanecký byt v Nerudově ulici, stále tam drží služby ochranka. Do vily pořízené za 27 milionů korun vložil stát dalších 40 milionů na rekonstrukci a vybavení.

Miroslava Němcová
Proto je momentálně za tuto cenu na realitním trhu neprodejná. Pronájmu zase brání jiná komplikace. Ve vile jsou totiž namontované bezpečnostní kamery a alarmy, což by případnému zájemci nemuselo vyhovovat. A Sněmovna je odstranit odmítá. Němcová chce tedy vilu alespoň uzavřít, aby se nevyhazovaly peníze na provoz, ovšem stále doufá, že by se jí mohlo podařit i pronajmout.

"Jsou tam různá bezpečnostní zařízení, já nejsem obeznámena s tím, do jaké míry by umožňovaly nějaké stavební úpravy pro případného nájemce. Ale budeme zkoumat ještě tuto možnost, protože ekonomicky to bude zajímavější, než když ta vila bude neobydlená."

Němcová si posvítila i na nízke ceny dovolených ve sněmovních rekreačních zařízeních.

"Od této sezóny budou platit cenu, která odpovídá nákladům za ubytování. Teď nedokážu říci, jestli je to dvakrát nebo dvaapůlkrát víc než dnes. To je otázka kalkulace, první krok je nákladová cena a poté uvidíme, co bude dál."

V současnosti platí poslanci za den ubytování s plnou penzí v Lipnici nad Sázavou 241 korun a v Harrachově 252 korun. Podle Němcové poklesl zájem o rekreaci v obou penzionech od doby, co tam poslance zpovídají média. Do třetice Němcová s kolegy dohodla, že nově vytvářeným podvýborům budou šéfovat stávající místopředsedové výborů. Ušetří se tak elegantně peníze na odměnách. Funkcionář výboru by totiž už nemohl brát druhou odměnu.

Další peníze se podle Němcové ušetří omezením zahraničních cest poslanců. Naopak vnitrostátní cesty rozkývaly křeslo pod sněmovním kancléřem Petrem Kynštetrem, který s odkazem na údajný příkaz Úřadu pro ochranu osobních údajů odmítl zveřejnit jména poslanců, jimž parlament proplácí letenky na vnitrostátní lety. Podle zjištění Hospodářských novin úřad takové nařízení nikdy nevydal. Němcová chce od nynějška všechny takové informace zveřejňovat. Zároveň se rozhodla kancléře Kynštetra ve funkci ponechat.

"Nemíním z toho vyvozovat takovou odpovědnost, že by byl odvolán ze své funkce, to v žádném případě nemíním. Chci s ním mluvit o tom, že hodlám všechny informace zveřejňovat, tak jak jsme to zahájili po parlamentních volbách. To je moje představa, jak má fungovat PS."