Sociálně demokratické předsjezdové tance

0:00
/
0:00

Do sjezdu České strany sociálně demokratické sice zbývají zhruba dva měsíce, ale v jejím vedení to už nyní nebývale vře. Body zatím získává především nejžhavější kandidát na post budoucího šéfa strany, současný úřadující předseda a premiér Stanislav Gross. Jeho protikandidát Zdeněk Škromach tak úspěšný dosud není. Předsjezdové tance sociálních demokratů jsou tématem dnešní rubriky Česko v komentáři, jejímž hostem je odborník na tuto stranu, komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov. Do studia ho pozval Josef Kubeczka.

Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Stanislav Gross postupně získává podporu krajů pro svou kandidaturu na funkci předsedy strany, zatímco jeho rival Zdeněk Škromach dosud příliš nebodoval. Je to jen výsledek Grossových vyjednávačských schopností a Škromachovy nepřesvědčivosti?

"Zdeněk Škromach skutečně příliš přesvědčivý není. Stále opakuje stejné věci, které sociální demokraté slyšeli už mnohokrát. Nedá se říct, že by s tím neměl vůbec žádný úspěch, protože je to věc, která lahodí sluchu mnoha levicovějších sociálních demokratů. Byli totiž zvyklí od svého dřívějšího předsedy Miloše Zemana na určitou rétoriku typu, že je to strana pro dolních deset milionů, že brání chudší spoluobčany, a podobně. Jenže Zdeněk Škromach, kromě toho, že není osobně příliš přesvědčivý, zároveň představuje trend, který i ten nejprostší sociální demokrat přece jen vnímá jako trend minulosti. Lidé v sociální demokracii vědí, že Schröder, Blair a ostatní pro ně velcí sociální demokraté Evropy zastávají jiný kurz než Zdeněk Škromach, za nímž stejně skoro každý vidí jeho patrona Miloše Zemana s jeho vlastní představou a jeho vlastním záměrem spíše se pomstít novému vedení sociální demokracie než zajistit straně úspěch."

Vedle Stanislava Grosse se také stále více začíná prosazoval současný ministr financí Bohuslav Sobotka, který chce usilovat o post místopředsedy strany. Oba se nyní dokonce zasazují o snížení daní, což je v sociální demokracii krok nevídaný. Není to náznak zrodu nové éry této strany?

Stanislav Gross,  foto: ČTK
"Rozhodně je to znamení nástupu nové generace sociálně demokratických lídrů. Je to generace mladší, která vyrůstala v devadesátých letech a poučila se nejenom ze svého okolí včetně již zmíněného Miloše Zemana s jeho ryze pragmatickými postupy, ale také z toho, že již dnes mají ve svých vládních funkcích hodně zkušeností ve spolupráci, v komunikaci se zahraničním prostředím, se zahraničními ekonomy, politiky. Jinými slovy vědí, jak to v cizině chodí, jaké jsou současné trendy. Jestliže Stanislav Gross, kterému je 35 let, a Bohuslav Sobotka - třiatřicetiletý, přemýšlí, a oni skutečně přemýšlí, jak budou pokračovat ve své slibně započaté politické kariéře, tak zákonitě přicházejí na to, že se nemohou připojit k něčemu, co je pro ně věcí minulosti. Spíše se budou snažit prosazovat trendy, které se jim zdají být moderní, a hlavně, které mají podporu a pochopení u jejich partnerů v zahraničí. Tím pádem je poměrně jasné, že Zemanovy principy zvyšování daní, zdaňování bohatých a redistribuce prostředků nejsou dnes příliš populární v sociálně demokratické Evropě. Proto je jasné, že jak Gross, tak Sobotka tuto cestu podporovat nebudou.

V závěru minulého týdne došlo k prvnímu ostrému střetu mezi Stanislavem Grossem a Zdeňkem Škromachem. Premiér v rozhovoru pro deník Právo naznačil, že pokud Škromach nezíská na sjezdu strany post prvního místopředsedy, nebude ani místopředsedou vlády. Zdeněk Škromach kontroval stejnou mincí řka, že premiérova slova jsou pro něj inspirací v případě svého úspěchu. Z toho celkem jednoznačně plyne, že velikonoční sjezd sociální demokracie může mít dalekosáhlé následky nejen pro tuto stranu, protože může vést jak ke změně jejího profilu, tak k pádu vlády.

"Pád vlády může nastat nikoli přímo v důsledku případného odchodu Zdeňka Škromacha z funkce prvního vicepremiéra, ale spíše tím, že v samotné sociální demokracii po určitých výsledcích sjezdu může nastat stav, kdy část poslanců se vzbouří a odmítne dál podporovat snažení svého vedení a vlády. V této chvíli opravdu není možné říci, zda vláda po takových výsledcích sjezdu sociální demokracie skutečně padne, protože ve hře by bylo spousta faktorů včetně jakéhosi špatně definovatelného rozpoložení samotných sociálně demokratických poslanců. Pojďme uvažovat tak, jak dosti často uvažují oni sami: Jestliže vládu položí, tak přijdou o roční gáži člena zastupitelského sboru. Já vím, že spoustě lidí se to zdá být hrozně malicherné, ale já si myslím, že pro leckoho z těchto lidí, kteří jinak v občanském životě příliš úspěšní nikdy nebyli, to může znamenat hodně. Ovšem nyní můžeme pouze spekulovat."