Sociální demokraté kritizují Topolánkův kabinet

Foto: ČTK

Sociální demokraté zveřejnili kritiku prvních sto dní koaliční vlády Mirka Topolánka. Předseda ČSSD vyzval premiéra, aby odložil aroganci a vulgaritu a také aby se nevyhýbal diskusi o reformě. ČSSD v brožuře shrnuje problematické výroky premiéra Topolánka, poukazuje na dění kolem vicepremiéra Čunka, kritizuje vládní reformu, zahraniční politiku nebo privatizaci státních akcií ve společnosti ČEZ. O kritice vládní koalice si Martina Lustigová povídala s politologem Petrem Justem.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek  (vlevo) a stínový ministr kultury Vítězslav Jandák,  foto: ČTK
Topolánkův kabinet sociální demokraté označili jako vládu skandálů, omylů a vulgarity. Jak tento postoj hodnotíte?

"Je to zcela přirozená reakce opoziční strany, která má za cíl a má za úkol stavět se proti vládě a poukazovat na její chyby, omyly, ale nejenom ty věcné, každá opoziční strana si vybírá i záležitosti týkající se, řekněme, politické kultury, chování politiků a podobně. ČSSD patrně naráží na nepříliš standardní slovník premiéra Mirka Topolánka, kde ale sama, řekl bych, má máslo na hlavě, protože ani Jiří Paroubek, ani třeba Miloš Zeman nebyli zrovna řečníky, kteří by měli být vzorem, jak má státník mluvit. Dále samozřejmě reagují na dlouhotrvající aféry nebo podezření z afér, které se týkají Jiřího Čunka a podobně. I tady si myslím, že ČSSD může mít trošku máslo na hlavě, ale zase bychom měli dodat, že Jiří Paroubek veškeré aféry nebo i podezření z toho, že některý představitel ČSSD nebo blízký ČSSD byl z něčeho obviněn, řešil poměrně razantně."

V čem se podle vás liší kritické projevy současné opozice od kritických projevů bývalé opozice, tedy ODS?

Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák,  foto: ČTK
"Ty kritiky se příliš neliší. Každá opoziční strana má za cíl a má za úkol ukázat slabiny vlády a, jak jsem naznačil, nejenom v té věcné stránce, ale i v té, řekněme, formální stránce. Proto tato kritika nijak nepřekvapuje. Stejně tak nepřekvapovala kritika bývalé opozice, tvořené ODS, vůči tehdejší koalici, kde ČSSD byla hlavním členem."

Mluvili jsme o tom, že je běžné, že opozice kritizuje vládu, je to jedna z jejích funkcí. Nicméně není tato kritika prvních sto dní vlády příliš tvrdá, když sociální demokraté říkají, že "kromě čistek tato vláda neudělala nic"?

"To konstatování je velmi zjednodušené a určitě není na místě tvrdost, s jakou bylo prezentováno, zvláště pokud se hodně týká těch formálních stránek. Pro nějaké věcné kroky nebo pro hodnocení věcných kroků samozřejmě vláda potřebuje daleko více než sto dnů. Tady se trošku zavedlo klišé: dejme vládě sto dnů a pak ji klidně kritizujme. Legislativní proces, změny ústavy, reformní procesy, to všechno jsou věci dlouhodobého charakteru, které samy vyžadují na přípravu více než sto dní. To, co dosud předložila vláda, byl pouze prvotní materiál, který dnes prochází ministerstvy, který teprve na vládě bude schvalován a který bude posléze předložen do Poslanecké sněmovny, tam projde poměrně trnitou cestou trojího čtení, diskuse ve výborech, diskuse na plénu. Takže ten proces je daleko dlouhodobější a po sto dnech určitě věcnou stránku vládnutí těžko můžeme hodnotit."