Sokolov získal kolekci obrazů Davida Friedmana

David Friedman

Krajské muzeum Sokolov získalo do svého majetku obrazy židovského malíře Davida Friedmana, jehož díla visí v prestižních světových galerií. Městu je věnovala jeho dcera Miriam Friedman - Moriss a Sokolov tak má nyní největší ucelenou kolekci milionové hodnoty. Více už Zdeňka Kuchyňová.

David Friedman studoval v Berlíně a jak uvedl historik muzea Jiří Beran, byl všestranně nadaný.

"Byl známý mnoha významných osobností tehdejší doby, například Alberta Einsteina. Hrál na housle, věnoval se cyklistice, motocyklu, tenisu - byl aktivní člověk. Po nástupu Hitlera k moci v roce 1933, kdy začala represivní opatření proti Židům v Německu, tak nastává konec jeho první kariéry. Stal se občanem druhého řádu, proto emigroval do tehdejšího Československa. Oženil se se svojí první ženou, ale po obsazení Československa se dostali do transportu. Skončili v Osvětimi v koncentračním vyhlazovacím táboře, kde zahynula jeho manželka a dcera. On se zúčastnil pochodu smrti, který naštěstí přežil. Po válce se vrátil do Prahy a vzal si za úkol, že bude vypovídat o prožitých hrůzách v koncentračním táboře, takže namaloval rozsáhlý soubor prací, které by dokumentovaly tyto hrůzy života a smrti v koncentračních táborech."

V koncentračním táboře zůstal naživu jen díky tomu, že uměl malovat a nacisté od něho chtěli další a další obrazy. Jakožto vězeň koncentračního tábora měl po válce nárok na ozdravný pobyt. A tady vznikl i jeho vztah k západním Čechám. Aby se dostal z hrůzných prožitků v koncentračním táboře, začal opět malovat. V Habartově bydlel u ředitele tehdejších dolů, kterému byla řada obrazů určena.

Obraz ze sbírky Davida Friedmana,  foto: ČTK
"Jeho nejvýznamnějším souborem je život horníků v Habartově. Habartov je hornické město nedaleko Sokolova, které muselo částečně ustoupit těžbě, takže z tohoto období namaloval asi 30 obrazů, na kterých jsou práce horníků a změna krajiny při těžbě. Naše muzeum navázalo kontakt s jeho dcerou paní Friedman - Morris. Ta dcera byla z druhého manželství. Po smrti otce se snažila zdokumentovat veškeré jeho dílo, takže se obrátila i na naše muzeum. Konstatovala, že mnohé instituce se k ní obrátily dosti neochotně, naše muzeum ji přijalo vstřícně, takže byla velice nadšená. Uspořádali jsme výstavu děl jejího otce. Bylo to při příležitosti 60. výročí ukončení druhé světové války v roce 2005. Když viděla, že je o to zájem, tak pojala myšlenku, že by mohla věnovat velkou část kolekce díla svého otce bezplatně Sokolovskému muzeu."

V listopadu byla sbírka převezena z New Yorku. Jedná se o zhruba 30 obrazů a 25 perokreseb a grafik. David Friedman totiž musel po roce 1948 znovu utéci. A do USA se dostal přes Izrael. K osobě Davida Fiedmana se pojí i jedna zajímavost - říká historik sokolovského muzea Jiří Beran. Maloval totiž billboardy.

"Dnes máme okolí silnic zaplněné billboardy a různými reklamami. Je zajímavé, že když se Friedmanovi přestěhovali do USA, tak tam začínaly v 50. letech billboardy a on se podílel na jejich malování. Tehdy se ještě nedělaly grafickou technikou, ale maloval je ručně. U jeho dcery je v archivu zachován snímek, kdy stojí na lešení a maluje obrovský billboard u silnice."