SOS: Klienti versus Československá obchodní banka

0:00
/
0:00

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) vyzvalo klienty Československé obchodní banky, aby ji jeho prostřednictvím žalovali kvůli některým bankovním poplatkům, které jsou vyžadovány neoprávněně. Žaloby chce spotřebitelské sdružení koordinovat ve společném řízení. Je přesvědčeno, že tak dosáhne precedentního soudního rozhodnutí klientů proti bankovnímu ústavu.

SOS chce klientům umožnit, aby dostali zpátky peníze, které zaplatili na poplatcích za vedení účtu, za zrušení účtu, za neoprávněnou reklamaci transakce platební kartou a za takzvaný neadresný poplatek. Podle právníka Sdružení obrany spotřebitele Petra Holce požaduje banka tyto poplatky neoprávněně:

"Vycházíme z toho, že je nemorální žádat poplatek, když někoho opouštíte. Druhá věc: Když vám účtuje někdo něco a přitom ten požadovaný poplatek je v podstatě za nic. Protože všechny ostatní věci vztahující se k tomu běžnému účtu, tím mám na mysli poplatek za vedení účtu, jsou zpoplatňovány úplně separátně. Je to evidentní, když se podíváte, co vůbec běžný účet obsahuje: zřízení účtu, uzavření účtu, provádění platebního styku... za všechno se platí zvlášť. Platební karta - platí se zvlášť. Všechny úkony platí se zvlášť. Co to je vedení účtu? To není správa účtu. Navíc je to pojem, který uvádí banka a nedefinuje ho. A poslední věc: když se podíváte do historie, do roku 2001 ČSOB tento poplatek neúčtovala."

Mluvčí ČSOB Milan Tománek oponuje: v poplatcích není nic nelegálního. O poplatku za vedení účtu říká:

logo ČSOB
"Vedení účtu je služba, s níž jsou spojeny jak náklady tak v tomto případě připravenost banky udržovat systémy v pohotovosti doslova v každé vteřině a jednat ve dne v noci způsobem, který naplní klientův příkaz. Tady je možné hledat obdobu třeba v paušálu za pevnou telefonní linku, v poplatku za elektroměr, kde se říká, že jde o rezervaci výkonu elektráren..."

Sdružení předpokládá, že jeho úsilí bude podobně úspěšné jako hromadné žaloby, k nimž došlo v posledních měsících v zahraničí, např. v Itálii nebo Rakousku.

"Hromadnou žalobu jako procesní institut v trestním řádu specificky upravenou neznáme. Za určitých okolností může soud spojit věci velmi obdobné, což je ten náš případ, do společného řízení."

Tak by se podle Petra Holce měla celá procedura zjednodušit a zrychlit.

Klient, který se rozhodne podat prostřednictvím SOS žalobu, zaplatí poplatek ve výši 600 korun. V případě soudní prohry, kterou ale zástupci SOS nepřipouštějí, klient ČSOB ponese náklady, které upřesnil místopředseda sdružení David Šmejkal:

"Naše právní kancelář se zdržela jakýchkoliv nároků na klienty. To znamená, bude třeba hradit pouze náklady soudního řízení, případně náklady protistrany podle občanského soudního řádu, což je okolo 600 korun."

V případě, že soud žalobě vyhoví, měl by klient ČSOB získat zhruba 1700 korun.

Sdružení se údajně na banku obrátilo už letos v květnu. V rámci svých pravomocí vyzvalo, aby se ČSOB zdržela protiprávního jednání, tedy tedy aby zrušila poplatky za vedení a zrušení účtu. Pokusy o jednání však banka odmítla, v písemném vyjádření SOS sdělila, že poplatková politika banky je věcí jejího obchodního rozhodnutí.