Současnost ČSSD

0:00
/
0:00

Jaká je současná kondice České strany sociálně demokratické? To je základní otázka, kterou jsem položil znalci poměrů v této straně, komentátorovi deníku Právo Alexandru Mitrofanovovi.

Řekl bych, že Česká strana sociálně demokratická v této situaci spíše vyčkává, dělá svou opoziční politiku, je v tomto velmi aktivní a připravuje se na rozhodující zápasy, po kterých, jak věří, zaujme jinou pozici, a sice nikoliv strany v opozici, ale už ve vládě. Takže čeká na nejbližší volby, které budou na podzim, to jsou volby do krajů a do Senátu, a pak samozřejmě hlavní klání bude to sněmovní. Pokud to bude v řádném termínu, tak v roce 2010."

Co je podle Vás důvodem několika proher sociálních demokratů z poslední doby? Vzpomenu například prezidentské volby či poměrně výrazné změny, které v sociální demokracií prosazeném zákoníku práce provedl Ústavní soud.

"Pokud jde o ústavní soud, tam se to dalo očekávat, neboť, i když se říká, že politické sympatie ústavních soudců by neměly hrát roli. Nicméně jsou to také lidé, a jak víme, lidi do Ústavního soudu vybíral prezident Klaus nikoliv proto, že by naplňovali jiné představy o politice, ekonomice, než jsou ty jeho. A to jsou samozřejmě představy odlišné od představ sociálních demokratů, potažmo komunistů, potažmo odborářů, kteří nakonec měli velkou úlohu v tom, že ten zákoník práce byl schválen. Takže v tomto smyslu myslím, že nemohla sociální demokracie nijak ovlivnit konání Ústavního soudu, které mělo svou vnitřní logiku. Pokud jde o prezidentskou volbu, tam si myslím, že také nemůže být vyčítáno vedení sociální demokracie, že na poslední chvíli dosti záhadně přešel do jiného tábora jeden z poslanců sociální demokracie, Evžen Snítilý. Toto je věc, kterou i veřejnost myslím vnímá spíše jako důsledek jakýchsi operací Občanské demokratické strany než důsledek slabosti sociální demokracie."

Proč právě sociální demokracie má podle Vás na svém účtu nejvíce tzv. parlamentních přeběhlíků?

"Podle mého osobního názoru je to spojené s tím, jak ta strana v půlce devadesátých let minulého století nabírala nové členy. Tehdy ji vedl Miloš Zeman, který potřeboval rychlý vzestup strany, aby se mohl dostat co nejrychleji do vlády v důsledku úspěšných sněmovních voleb, a tehdy skutečně sáhl po jakémkoliv protestním potenciálu, a ty lidi vlastně lákal na to, že se situace v zemi mění, příští volby budou úspěšné pro ČSSD, a proto má smysl z hlediska mocenského nikoliv z hlediska ideového do té strany vstoupit. Myslím, že dnes jsou to důsledky tehdejšího stavu."

Výzkumy veřejného mínění v posledních měsících naznačují růst volebních preferencí sociálních demokratů na úkor demokratů občanských. Zasloužili se o to sami, anebo je to jen odraz jejich opoziční role?

"Řekl bych, že spíše se o to zasloužili občanští demokraté, spolu s ostatními koaličními stranami, protože se mi zdá, že způsob, nikoliv samotný obsah, jakým prosazují své reformní snahy, je mimořádně nešťastný. Vzhledem k tomu, že vlastně v mnoha případech zcela ignorují veřejné mínění a v ostatních případech neumějí s veřejným míněním vůbec pracovat."

Myslíte si, že Jiří Paroubek je nadále tím správným "tahounem" sociálních demokratů?

"To je otázka, řekl bych, nikoliv pro komentátory, ale spíše pro voliče a členy sociální demokracie. Zdá se, že zatím tito lidé, kteří jediní mohou rozhodnout o tom, zda bude předsedou Jiří Paroubek nebo někdo jiný, jsou s jeho výkonem možná podmíněně spokojení. Spíše si myslím, že nemohou posuzovat dosavadní neúspěchy nebo menší porážky sociální demokracie jako dostatečný důvod pro to, aby byl vyměněn předseda. Ostatně myslím si, že na to není ani vůbec žádná chuť v sociální demokracii jaksi demonstrativně vyměnit šéfa strany, protože v minulosti právě ČSSD tím byla nechvalně proslulá, že 'odstřelovala' tak říkajíc jednoho předsedu za druhým. A myslím, že časově to sociální demokracií vychází na docela elegantní řešení. A sice, že někdy v únoru příštího roku patrně dojde k přímé volbě předsedy strany všemi členy. A to už ovšem bude po těch volbách na podzim, po volbách do krajů a Senátu, a pak se může rozhodnout takovou opravdu demokratickou cestou, bez jakýchkoliv velkých třesků, zda Jiří Paroubek nebo někdo jiný dostane důvěru. Jinými slovy, zda Jiří Paroubek bude odstaven, nebo tam bude ponechán."