Soudci nechtějí brát méně

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Návrh na snížení platů ústavních činitelů včetně soudců a státních zástupců schválila ve středu vláda. Podle tohoto předloženého návrhu se mají jejich mzdy do roku 2014 snížit oproti současnosti o pět procent. U soudců však mají klesnout pouze pro příští rok. A v tom je kámen úrazu. I přes zjevný vládní kompromis se to soudcům nelíbí.

Jaromír Drábek
Platy politiků a státních zástupců klesnou do roku 2014 o pět procent. U soudců by se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka mělo odměňování snížit jen pro příští rok:

"U soudců se na dobu jednoho roku navrhuje snížení platů o 5 procent, poté návrat na původní úroveň z let 2007 až 2009, a teprve od roku 2015 původní navázání koeficientem vzhledem k průměrnému platu v nepodnikatelské sféře."

Platový základ soudců by tak měl v příštím roce klesnout na zhruba 54 tisíc korun. Pak se vrátí na úroveň z roku 2009, tedy necelých 57 tisíc. Vláda chce se soudci o jejich odměňování ještě jednat. Podle premiéra Petra Nečase ale soudci při snižování platů nemohou být výjimkou:

"Není jeden jediný důvod, proč by tou jedinou kategorií v celé České republice v rámci všech lidí, kteří jsou placeni z veřejných prostředků, měli být soudci. Nicméně s představiteli soudcovského stavu nadále budeme jednat. Já musím říci, že není našim cílem vyvolávat nějakou konfrontaci mezi představiteli jednotlivých mocí."

Soudci však se snížením svých platů nesouhlasí. Mzdy jim totiž už několik let nerostou, a tak pro státní rozpočet ušetřili více peněz než ostatní, řekl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník:

Tomáš Lichovník,  foto: www.ct24.cz
"Jenom pro ilustraci. Od roku 2002 narostl průměrný výdělek v neziskové sféře o 52 procent, zatímco platový základ, ze kterého se počítají všechny naše platy, narostl jen o 22 procent, a to díky tomu, že od toho roku 2002 byly ty platy zmražené pět let. Čili z osmi let pět let nerostly vůbec."

Také podle prezidentky Unie státní zástupců Lenky Bradáčové není snižování platů spravedlivé:

"Státní zástupce nemá 9 let, to znamená 4 roky dopředu, 5 let nazpět, protože ta platová základna se posune do roku 2005, neměl zvýšený plat. A to už není deset procent."

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vládě navrhoval, aby státním zástupcům vzrostly platy už za rok. Přesto ale ve snižování platů problém nevidí:

"U profesí typu lékař, státní zástupce, soudce buď dotyčný chce vykonávat kvalitní práci, dělá to z přesvědčení, a výše platu ho neovlivní, anebo pokud není takto motivován nějakým vnitřním přesvědčením o poslání, pak ho výše platu k vyšší výkonnosti podle mého názoru motivovat nebude."

O platy soudců se zákonodárci se soudci léta přou. Tentokrát vládní návrh oddělil jejich platy od výpočtu platů politiků. Smysl tohoto návrhu nevadí sociální demokracii. Podle jejich poslance Jeronýma Tejce by mohlo být snížení platů politiků i vyšší. Do budoucna by ale podpořil, aby se soudci ze zákona o ústavních činitelích úplně oddělili.

Vládní návrh na snížení platů ústavních činitelů teď posoudí zákonodárci.