Soutěž o Český kalendář

0:00
/
0:00

Konec roku 2008 se blíží a knihkupectví už několik měsíců plní nejrůznější kalendáře. Nabízejí recepty, krajinky, jsou tu i kalendáře charitativní, lunární a nepřeberné množství dalších. Vydáme se nejen za historií kalendáře, ale představíme i nový Český kalendář pro krajany.

Dá se říct, že první jednoduché kalendáře se objevily se vznikem měst a vesnic. Bylo třeba pamatovat na řadu věcí - jako byly pravidelné platby a daně, zemědělské termíny, ale i společenské události. Známá je například čínská calendarie, což byly jakési knihy pohledávek římských bankéřů. Později se vedly údaje o trzích, ale také o hrách a obřadech, památných datech a výročích, poznámky o počasí a podobně. Tak vznikaly první kalendáře.

Kalendář, který používáme, je pokračovatelem starého římského, který byl však kratší. Nesrovnalosti napravil až Gaius Julius Caesar v roce 46 před naším letopočtem. Tento kalendář později převzala křesťanská církev a s ní i většina evropských křesťanských zemí. Kalendář může mít jednu stránku - s daty, výročími, jmény. Může vyprávět o zajímavých místech, přinášet recepty. A taky může mít podobu knížky. Přesně takovou má i Český kalendář, který vydal Mezinárodní český klub, uvedla Eva Střížovská.

"Původní nápad byl udělat jenom jakási historická výročí z českých dějin pro krajany, protože náš časopis Český Dialog je zaměřen na kontakt s Čechy v zahraničí. Začali jsme se 'hrabat' v těch dějinách a nápad se nám tak zalíbil, že z toho vznikla kniha. Mít kalendář pouze s historií by byla asi nuda, i když ty články jsou zajímavé, ale jsou tam křížovky, recepty, písničky, krásy naší přírody. Je to čtení zábavné i poučné."

Tak trochu připomíná kalendáře první republiky, které objevovaly děti mé generace na půdách babiček a se zájmem v nich listovaly. A stejné je to i s tímto kalendářem.

"On se velice líbí, protože je tam vzpomínka na staré časy, ale jsou tam i současné zajímavosti. Našimi kmenovými autory jsou například spisovatelka Dagmar Štětinová, historička Jana Volfová, která píše velice vtipně a Jiří Pechar výtvarník."

Jeden z kalendářů můžete získat i vy. A to když správně zodpovíte soutěžní otázku. A nebude lehká. Víte, jak se jmenoval první Čech, který stanul na území Antarktidy? Napovím, že to bylo v roce 1929. Také jeho příběh si budete moci přečíst v Českém kalendáři. Na odpovědi čekáme do 12. ledna 2009. Psát nám můžete na [email protected] nebo na adresu Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Výherce bude ze správných odpovědí vylosován.