SP v Novém Městě na Moravě: Kateřina Neumannová třetí před zraky prezidenta

Václav Klaus pogratuloval Kateřině Neumannové k třetímu místu, Foto: CTK

O víkendu hostilo Nové Město na Moravě největší tuzemskou lyžařskou akci sezony - Zlatou lyži, součást Světového poháru. Fantastická divácká kulisa, třetí místo Kateřiny Neumannové na klasické desítce, čtvrté Lukáše Bauera na patnáctce a aktivní účast českého prezidenta, vášnivého lyžaře. Začíná sportovní rubrika.

Václav Klaus pogratuloval Kateřině Neumannové k třetímu místu,  Foto: CTK
O celkové zhodnocení Zlaté lyže: organizace, výkonů českých reprezentantů a divácké kulisy jsem požádal Petra Honzla, předsedu organizačního výboru závodu v Novém Městě na Moravě:

"Myslím si, že lze celkově vyslovit spokojenost. Neobjevil se nějaký zásadní problém, který by Zlatou lyži a Světový pohár poznamenal, jak tomu bylo v loňském roce s těmi nešťastnými krádežemi. Nemáme žádnou informaci, že by se letos něco podobného objevilo. Co se týká pořadatelské činnosti, tak požadavky rostou každým rokem, musíme neustále zvyšovat počet organizátorů. Nejen samotného závodu, ale všeho, co k tomu dnes patří; dva přímé přenosy televizních společností - České televize a ZDF -, to vše vyžaduje vysokou úroveň technického zabezpečení. I počasí nám letos trochu přidělalo starosti, museli jsme rozvážet technický sníh, pak do toho pršelo, nakonec jsme to ale všechno zvládli. Počasí se celkem umoudřilo, takže závody podle vyjádření ředitele FIS a technického delegáta proběhly tak, jak měly, podle regulí, prostě nebyl žádný zádrhel. Všechno bylo po sportovně-technické stránce v pořádku. Sobotní výsledky Kateřiny Neumannové a Lukáše Bauera byly ozdobou závodů a i když ani jeden nevyhrál, jejich umístění na třetím a čtvrtém místě je vynikající a dává běžeckému lyžování v Novém Městě patřičný punc. Horší už to je s výsledky dalších závodníků, myslím, že tam už příliš spokojenosti mezi trenéry nemůže být, protože prezentovat se těmito výsledky na jediném domácím závodě Světového poháru nebylo zrovna nejlepší. V sobotu a v neděli zde pokračuje Mezinárodní mistrovství České republiky, proto věřím, že se naši závodníci představí v lepším světle."

Zleva druhá Claudia Künzelová z Německa,  vítězka Gabriella Paruzziová z Itálie a třetí Kateřina Neumannová,  Foto: CTK
A divácká kulisa? Tuším, že v sobotu padl divácký rekord. 32 000 diváků, to je neuvěřitelné číslo...

"I když jsme předpokládali velkou účast a měli určitou obavu z nedostatku prostoru pro parkování - nakonec jsme ani nemohli veškerou kapacitu kvůli počasí využít -, tak ta kulisa byla opravdu vynikající a všichni zahraniční zástupci jí byli zaskočeni, protože nikde na světě se jim nemůže stát, že lidé na druhém kilometru stojí kolem trati v pěti řadách. To je pro nás základní deviza pro pořádání dalších soutěží. Lyžařský sport potřebuje zájem diváků a zájem médií."

Jedním z těch diváků byl i český prezident Václav Klaus, který je známý jako velký fanda lyžování a zdálo se, že dokonale zapadl...

"Příjezd pana prezidenta byl potvrzen až na poslední chvíli, takže jsme některé věci museli řešit operativně, nakonec jsme s tím ale neměli žádný problém. Pan prezident a celý jeho doprovod byl naprosto bezproblémový, naprosto normálně se pohyboval mezi lidmi, nakonec zůstal spát v hotelu Ski mezi závodníky a funkcionáři. Zúčastnil se slavnostního večera, s každým, kdo o to stál, promluvil. Mile nás to překvapilo, protože jsme z toho ještě ve čtvrtek měli docela strach, ale bylo to naprosto bezproblémové a všichni si jeho chování považovali."

Tolik předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl.