Špálova galerie - po dvou letech opět otevřeno

Přesně před rokem vypsalo hlavní město Praha výběrové řízení na nájemce Špálovy galerie na Národní třídě. Bez ohledu na nejasné okolnosti zadání konkurzu i způsobu jmenování vítěze se před několika dny galerie Václava Špály opět otevřela veřejnosti. Na zahajující výstavu se vypravil Vilém Faltýnek. S provozovateli galerie hovořil zejména o tom, jaké umění by tu do budoucna měl divák nacházet.

Galerie Václava Špály vznikla na konci padesátých let minulého století v bývalých prostorách prvorepublikového nakladatelství a knihkupectví J. R. Vilímek. Již v počátečním období rozmachu Špálovy galerie na začátku let šedesátých si členitý výstavní prostor v centru Prahy získal vynikající pověst.

"Chalupecký byl velmi progresivní teoretik a jeho názory jsou nadčasové. Když se v 60. letech trochu uvolnila atmosféra, tak se snažil dostat aktuální světové umění do Prahy. Praha je myslím důležitá metropole a je institucemi v tomto ohledu zanedbávána. Nepořádají se tak zajímavé výstavy, jaké vidíme v metropolích v Evropě. Špálova galerie by se především chtěla otevřít vůči veřejnosti i vůči zahraničí a pořádat skutečně kvalitní výstavy, na které by jezdilo zahraniční publikum."

Přestože z ulice má dodnes původní podobu, vnitřní prostor prošel rekonstrukcí, která ale ráz galerie nemění.

"Návštěvník, když přijde, by měl mít pocit, že ta galerie se vlastně nezměnila. Ale v podstatě se změnila velmi, protože jsme zabudovali datovou síť, všechno je prosíťované a jak tu vidíte, už při první výstavě máme osm projekcí. A samozřejmě jsme museli udělat řadu zásahů i po stavební stránce, protože ta galerie má velikou historii... dělali jsme nové podlahy, nové zdi, revize topení, revize elektřiny..."

Gabriela Šec je zástupkyní společnosti Semma, s níž magistrát Prahy podepsal desetiletou smlouvu na pronájem Špálovy galerie. Proti výběrovému řízení na provoz proslulé galerie se v loňském roce zvedla vlna odporu mezi odbornou veřejností. Ministru kultury byl dokonce zaslán protestní dopis. Odborníci zastoupení ve výběrové komisi totiž doporučili jako výherce sdružení výtvarníků Artlab 2007, smlouvu však dostal druhý účastník, reklamní agentura Semma, která nabídla vyšší nájemné.

Zahajovací výstava v Galerii Václava Špály nese název "30% off Image je nanic" a věnuje se hranicím mezi uměním a reklamou a vzájemnými inspiracemi mezi oběma oblastmi. Její kurátor Pavel Humhal vysvětluje, co návštěvníka čeká.

"Videoinstalace, těch je tady osm, a několik prostorových instalací. Jsou to všechno věci, které reagují na reklamu, svět spotřebního chování, marketingové strategie. Škála vnímání tohoto světa je u těchto výtvarníků velice široká. Je to třeba použití cenovek, běžných reklamních produktů, až po nějaké guerillové vymezení vůči reklamě, jako něčemu co třeba i negativně ovlivňuje naše chování."

To že za první téma byla zvolena právě reklama ale podle Šecové nemá znamenat, že umění v galerii bude reklamní agentura jakoli ovlivňovat.

"Musím říct jednoznačně, že s reklamou by to nemělo být spojeno. My jako reklamní agentura nezasahujeme do výstavního plánu, ten vytváří výstavní rada. My se podílíme pouze na produkčních věcech, samozřejmě na financování, máme na starosti fundraising a aby ta galerie fungovala."

Po výstavě Image je nanic bude následovat výstava Absence v záznamu, kterou připravuje kurátorka Lenka Lindaurová:

"Bude tam deset umělců, mezi nimi budou dvě zahraniční hvězdy jako Bruce Naumann a Liam Gillick, a pak také berlínský umělec českého původu Jan Smejkal a vídeňský umělec českého původu František lesák, v Rakousku velmi slavný, a zástupci mladé generace. Podmínkou bylo, že každý kromě zahraničních hvězd vytvořil nové dílo přímo k tématu."

Pavel Humhal je stejně jako Lindaurová členem výstavní rady galerie. Do projektu zformuloval 15 tématických oblastí, které by měly být v rámci výstavní činnosti naplňovány.

"Na základě těch patnácti témat jsem se pokusil definovat koncepci naší galerie. Třeba třetí výstava bude mít téma sex v umění a hranice mezi pornografií a erotikou v umění. Další témata jsou třeba: klonování, vědecký svět... Nám jde o to zkombinovat vždy několik věcí, které pro umění nejsou úplně typické."

Galerie pod novým vedením reaguje i na změnu životního stylu Pražanů. Bude lákat návštěvníky na moderní umění i ve večerních hodinách, otevřeno bude mít do 20 hodin, ve čtvrtek dokonce do 22 hodin.