Stanové městečko odpůrců činnosti Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vznikne na Strahovském stadionu

Pražský magistrát půjčí plochu Strahova - největšího pražského stadionu - na jeden měsíc ministerstvu vnitra. Mělo by zde vyrůst stanové městečko odpůrců činnosti Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jednání o půjčce stadionu se však zpočátku zkomplikovalo. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Rada hlavního města Prahy změnila názor a s výpůjčkou stadionu souhlasila. Jak při projednávání uvedl primátor Jan Kasl, vnitro hodlá poskytnout stadion firmě, která tam postaví stanové městečko pro odpůrce globalizace a světových finančních institucí. Ty zde mají zasedat v září. Pro návrh hlasovalo všech sedm radních, kteří byli jednání přítomni. Podle primátora Kasla to však neznamená, že radní souhlasí s přítomností demonstrantů, ale chovají se vstřícně k ochraně Pražanů. Ministerstvo vnitra společně s policií totiž podle něj tuto variantu vyhodnotilo tak, že je z hlediska bezpečnosti nejvýhodnější. Kasl dodal, že radnice dostala od ministerstva bezpečnostní garance. Právě ty se ale staly podle mluvčí ministerstva vnitra Gabriely Bártíkové problémem. Po dalších jednáních se nakonec zástupci pražského magistrátu a ministerstva vnitra na textu smlouvy dohodli. Sporný bod byl vypuštěn. Na Strahově má bydlet ve stanech zhruba 15.000 lidí, pro které by bylo připraveno stravovací zařízení, sociální zázemí a různé stánky a obchody. Vedle pořadatelské služby má na pořádek v areálu dohlížet bezpečnostní služba. Do hlavního města má přijet v září na dobu zasedání podle některých odhadů až 20.000 kritiků globalizace. Vnitro očekává protesty až 50.000 lidí. Vláda proto rozhodla, že policistům vypomůže 1600 vojáků. Nebudou mít však u sebe střelné zbraně.

V souvislosti s přípravou zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky však zazněla i kritika. Například předseda ODA Daniel Kroupa uvedl, že sociálně demokratický kabinet není schopen hladký průběh zasedání zajistit a své vlastní problémy přenáší na obyvatele Prahy. Namísto toho, aby vláda občany objektivně informovala o roli mezinárodních světových institucí či globalizaci, zabývá se pouze zastrašováním české veřejnosti hrozbou demonstrací. Vláda je podle Kroupy povinna nikoliv strašit občany a vyzývat je k odjezdu, ale v co největší míře zachovat normální chod velkoměsta.

O chystaném zasedání finančníků informuje i německý Die Welt. Uvádí, že ten, kdo se chce vypravit do Prahy, ať už kvůli umění, kultuře nebo českému pivu, neměl by si cestu plánovat na poslední zářijový týden. V té době bude totiž v českém hlavním městě vládnout jakýsi mimořádný stav.