Státní ceny Rotreklovi, Vyskočilovi, Jiřičné a dalším

Foto: ČTK

K nejvyšším oceněním, jaká může český umělec na domácí půdě získat, patří státní cena, kterou uděluje každoročně před výročím vzniku republiky ministerstvo kultury. Kteří umělci mezi zasloužilé zařadili letos? Státní cenu za literaturu získal básník Zdeněk Rotrekl

Zdeněk Rotrekl  (vlevo) a ministr kultury Václav Riedlbauch,  foto: ČTK
Největší pozornost se tradičně věnuje ceně za literaturu a tu obdržel významný brněnský tvůrce, který žije částečně v ústraní, Zdeněk Rotrekl. Po válce se ho komunisté pokusili odstranit v jednom z tajných vykonstruovaném procesů s trestem smrti. Oprátce ale unikl, prošel uranovými doly a po 13 letech se dostal na svobodu. Je autorem sbírek Kamenný erb, Basic Czech a dalších a také řady próz. Člen poroty Jan Suk připomíná, že Rotrekl je autor katolicky orientovaný.

"Já myslím, že to není čistá katolická poezie, je to spirituální poezie. O Otokaru Březinovi bychom taky nemohli mluvit jako o katolickém básníkovi, a Rotrekl je podobný případ."

Literární odborníci nacházejí v Rotreklově díle barokizující prvky.

Ivan Vyskočil,  foto: ČTK
Státní cenu v oblasti divadla letos získal zakladatel Divadla na Zábradlí, Nedivadla a Ústavu pro výzkum a studium herectví při pražské DAMU, tvůrce text-appealů a metody dialogického jednání, autor mnoha her a povídkových knížek, profesor Ivan Vyskočil.

"On v pravou chvíli ukázal, že aby umění bylo velké, nemusí být velké navenek. Začal dělat drobné věci, výstupy, kterým začali říkat text-appealy. Tímto vzorem, že věci mohou být jakoby nenápadné, nemusí se tvářit velkohubě, a přesto to bude velké umění, tím působí dodnes."

říká člen divadelní poroty Karel Král. Státní ceny v oblasti výtvarného umění se letos poprvé udělovaly dvě. Jedna za výtvarné umění a z ní byla vyčleněna cena za architekturu. První získal sklář Vladimír Kopecký a druhou architektka Eva Jiřičná. Po loňském pokusu udělit cenu Janu Kaplickému, který ji ale odmítl, je to druhá podobně významná česká osobnost v zahraničí působící ve stejném oboru. Podle členky výtvarné poroty Heleny Koenigsmarkové vytvořila Jiřičná řadu významných architektonických děl i v České republice, zejména rekonstrukcí historických objektů.

Vladimír Kopecký a Eva Jiřičná,  foto: ČTK
"Ono z toho nedělá sebeprezentaci, ale dělá to skutečně kvalitně, se vztahem k místu. Byla to třeba rekonstrukce historického objektu kostela sv. Anny, který opravila nesmírně citlivě a přitom moderní architekturou, takže je funkční."

Jiřičnou cena dojala.

"Já jsem skutečně upřímně dojatá. Těch skvělých lidí, kteří přede mnou vystupovali na pódium! Jak já si to zasloužím? Ve srovnání s nimi se cítím pokorně a jsem nesmírně vděčná."

Ocenění v úterý převzal také překladatel Miroslav Jindra za překlad poezie Leonarda Cohena s přihlédnutím k celoživotnímu dílu na poli překladu z angličtiny a udělena byla i hudební cena Milanu Slavickému, který ale letos v létě podlehl vleklé nemoci. Slavický vynikal nejen jako hudební skladatel ale i jako režisér několika stovek hudebních nahrávek.