Anketa Zahraniční Čech 2012: Eva Jiřičná

Eva Jiřičná

Český rozhlas a Česká televize pořádají anketu Zahraniční Čech roku 2012. Od 27. srpna do 21. září vám postupně představujeme 20 osobností, kterým můžete poslat svůj hlas a zvolit Zahraničního Čecha roku. Dnes to bude Eva Jiřičná.

Eva Jiřičná
Může jít dohromady světová proslulost a skromnost? V případě architektky českého původu Evy Jiřičné ano:

"Já si toho o sobě moc nemyslím. Vím, že mnoho mých kolegů by asi obstálo daleko lépe, ale neměli příležitost,"

řekla poté, co letos na jaře od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga převzala Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky ve světě.

"Já nejsem nikdy úplně spokojená s ničím, protože vždycky vím, že by se to dalo udělat ještě lépe,"

uvedla zase při křtu knihy Prostory a dialogy Evy Jiřičné. Autor rozhovoru Karel Hvížďala o ní ale tvrdí:

"Je to nesmírně cílevědomá a pracovitá žena, která se umí soustředit na svou práci. Snaží se do toho vložit úplně všechno, a to je právě na těch stavbách vidět."

A historik architektury Zdeněk Lukeš připomíná, že Eva Jiřičná získala vysoké vyznamenání i ve Velké Británii:

"Je asi jedinou českou ženou, která získala za svou tvorbu Řád britského impéria, dokonce jeden z těch vyšších stupňů. Ona je komandérkou Řádu britského impéria."

Její profesní kariéra začala na pražské Akademii výtvarných umění.

/Lukeš/"To bylo ovšem v 60. letech. Potom po roce 1968 odešla do Londýna, kde už pak zůstala."

/Jiřičná/ "Pak jsem pracovala na velkém projektu přístavu v Brightonu na jihu Anglie a to mi víceméně začalo otevírat dveře do různých oblastí, o kterých jsem nikdy nesnila, že bych se vůbec tam mohla dostat,"

Začala navrhovat především módní obchody, projektovala ale i stanici metra nebo univerzitní knihovnu. Do Česka znovu přijela až po listopadu 89:

"Když jsem se vrátila zpátky poprvé, tak jsem zjistila, jak celá tehdy ještě Československá republika je zdevastovaná. Ale to nadšení a celá ta skupina lidí kolem Václava Havla ve mně vzbudila znovu takovou energii."

Pro Havlovu Nadaci Vize 97 zrekonstruovala kostel sv. Anny na Starém Městě a v prostorách hradních zahrad postavila i novou Oranžérii:

Oranžérie na Pražském hradě,  foto: Prazak,  Wikimedia Commons
"Budova Oranžérie je myslím krásným příkladem naprosto soudobé světové architektury a velmi pestře zapadla do pestré stylové mozaiky Pražského hradu."

Ani návrat Evy Jiřičné do českých poměrů se ale podle Zdeňka Lukeše neobešel bez problémů:

"Eva Jiřičná skutečně patří k několika architektům, kteří se výrazně prosadili v zahraničí, ale tady doma je žádné velké oslavy nečekaly. Dokonce si asi i prožila své peklo, když byla porotkyní velké mezinárodní soutěže na novou Národní knihovnu na Letné."

Kongresové centrum ve Zlíně
Eva Jiřičná tu přesto dál projektuje. Podle jejího návrhu vzniklo Kongresové centrum ve Zlíně. Angažuje se také v dostavbě koncertní budovy v Českých Budějovicích podle návrhu Jana Kaplického. A jejím krédem stále zůstává:

"Já vždycky doufám, že zítra udělám líp to, co jsem dneska zkazila."

Pokud chcete dát hlas Evě Jiřičné, můžete tak učinit na webových stránkách www.zahranicnicech.cz . Hlasovat můžete i pomocí SMS. Chcete-li poslat hlas Evě Jiřičné, pošlete SMS ve tvaru ZC 1 (ZC mezera jedna) na číslo 907 77 04. Cena SMS je 4 koruny. Vítěz ankety - tedy ten, kdo obdrží nejvíc hlasů - bude vyhlášen 28. září. Partnerem ankety je Týdeník Rozhlas a společnost Lasvit. Více podrobností naleznete na stránkách www.zahranicnicech.cz. Pomozte nám vybrat Zahraničního Čecha roku!