Státní maturity pravděpodobně začnou až v roce 2010

Foto: ČTK

Státní maturity začnou zřejmě až v roce 2010. Na jejich odkladu se totiž shodl školský výbor Poslanecké sněmovny, odklad podpořili poslanci koaličních i opozičních stran. Lze tedy předpokládat, že doporučením výboru se bude řídit i plénum sněmovny. Podrobnosti o maturitách, ale i o tom, že technické vysoké školy si stěžují na úroveň maturantů, uslyšíte od Martiny Lustigové.

Foto: ČTK
Současný zákon předpokládá, že studenti budou skládat státní maturitu už v příštím školním roce. Podle sněmovního výboru by ale státní maturity měly začít až v roce 2010 - studenti by je měli skládat z češtiny a z cizího jazyka. O dva roky později by měla přijít i státní maturita z volitelného předmětu.

Ke shodě koaličních a opozičních poslanců předseda školského výboru Walter Bartoš uvedl: "Já jsem rád, že nakonec ta dohoda byla napříč politickým spektrem, to znamená, že vzdělání není úzce partajní záležitostí."

Ministryně školství Dana Kuchtová chce, aby se na přípravě konkrétní podoby státních maturit podíleli také zástupci školské veřejnosti. A dodává: "Debata musí být široká, ale nesmí být delší než do podzimu, jinak tu maturitu nedokážeme připravit. To už je v podstatě jenom práce exekutivy na naplnění této novely. To znamená, že my máme za úkol jako výkonný orgán tu maturitu zajistit."

Ministryně školství Dana Kuchtová a Petr Gandalovič,  foto: ČTK
Mezi studenty panuje stále nejistota. Potvrzuje to jeden z organizátorů nedávného protestu středoškoláků - student z gymnázia Jaroměř Tomáš Hlaváček: "Za sebe si nedokážu představit, jak bude fungovat státní maturita, protože pro gymnázia bude jednoduchá a pro střední odborné školy a učiliště bude složitá. Myslím si, že nějaká dvouúrovňová maturita by neměla být problém, ale zase mi není jasné, kdo by rozhodoval o tom, kdo bude skládat jakou část té maturity."

Na maturitní zkoušky jako zakončení středoškolského studia můžeme nahlížet i z jiného úhlu. Se znalostmi středoškoláků totiž přestávají být spokojeny vysoké školy technického zaměření. Mluvčí brněnského Vysokého učení technického Jitka Vanýsková upozorňuje na nedostatky ve znalostech matematiky nebo fyziky:

Foto: ČTK
"Naši učitelé si uvědomili, že snižují rok od roku úroveň požadavků, které chtějí po těchto středoškolácích u přijímacích zkoušek, protože potřebují nějaké studenty. Úroveň matematiky se snižuje a není možné, aby vysoká škola vlastně kompenzovala nedostatky ze střední školy."

A zlepší to státní maturity? "Já si myslím, že pokud se bude počítat s povinnou matematikou, tak by to mohlo pomoci. Ale netroufnu si odhadnout, jaké zlepšení, kdy a jak by státní maturity mohly přinést. Já si myslím, že špatné je také nastavení společnosti. Je obecně přijatelné, když nějaká hvězda, nějaký slavný člověk, se pochlubí tím, že mu matematika vlastně nikdy nevoněla a že on vůbec matematiku neumí a nezná nějaké věci z fyziky. To často působí, jako kdyby se tím chlubil, jako kdyby to mělo být roztomilé a přitažlivé. A já si v této souvislosti uvědomuji, že kdyby se takhle prozradila nějaká neznalost v kulturních vědomostech, tak by se velmi styděl,"říká mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.