Státní opera projde rekonstrukcí, divákům se znovu otevře za více než dva roky

Státní opera, foto: ČTK

V pondělí večer byla symbolicky zahájena rekonstrukce Státní opery. Znovu otevřít divákům by se měla budova asi za 2 roky.

Státní opera,  foto: ČTK
V historické budově Státní opery se poprvé hrálo v roce 1888. Tehdy v ní zahájilo svou činnost Nové německé divadlo. Později se pod vlivem událostí 20. století stala budova sídlem Divadla 5. května a Smetanova divadla, na repertoáru byla opera i balet. V devadesátých letech pak vznikla Státní opera. Rekonstrukce Státní opery je vedle opravy Klementina a Národního muzea další velkou akcí ministerstva kultury. Vyjít by měla na 858 milionů korun.

Oprava budovy, stojící u severojižní magistrály, by měla trvat 27 měsíců. Co všechno bude zahrnovat, popisuje ředitel Národního divadla Jan Burian:

"Rekonstrukce obnáší kompletní opravu nejen Státní opery, jednoho z nejkrásnějších operních divadel v Evropě, ale také provozního zázemí, což je zadní trakt bývalého Federálního shromáždění. Opravovat se bude opravdu skoro všechno, počínaje sítěmi a konče všemi památkářskými prvky, novými sedačkami, šatnami atd."

Vzniknou například nové prostory pro zkoušení, sedadla budou vybavena dotykovými displeji pro titulky v různých jazycích, zrekonstruovány budou jevištní technologie, jako jsou propadla nebo točna. Veškerá technika na jevišti by měla být nově plně automatizovaná a centrálně řízená počítačem. Hlavní sál by se měl co nejvíce podobat tomu, jak vypadal v době svého vzniku.

Státní opera teď hraje v náhradních prostorách - v Hudebním divadle Karlín nebo v historické budově Národního divadla. "Už teď připravujeme návrat ke standardnímu systému hraní a premiér, který jsme museli podstatným způsobem při uzavření budovy změnit. Připravujeme repertoár do Státní opery. Soubor Státní opery normálně zkouší v Karlíně i v Národním divadle. Na zahájení samozřejmě nachystáme nějakou premiéru, pravděpodobně nějaký velký světový titul, pravděpodobně Wagnera."

Sloučení úspory nepřineslo

Ministr kultury Daniel Herman,  Jan Burian,  foto: ČTK
Před pěti lety se Státní opera a Národní divadlo sloučily, Nejvyšší kontrolní úřad ale nyní upozornil, že tento krok prakticky nepřinesl úspory. Snížit náklady obou scén dohromady se podařilo jen v prvním roce po spojení. Kontrola ukázala, že v roce 2012 náklady klesly zhruba o 8 milionů korun - tedy jen o necelé procento. V dalších letech pak celkové náklady znovu rostly, popisuje mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

"Rostly náklady z činnosti i celkové náklady. Ty se v roce 2015 vyšplhaly až na 1,05 miliardy korun. Náklady spojené s transformací Národní divadlo nesledovalo. Podle kontrolorů ale už příprava sloučení obou institucí stála minimálně 1,4 milionu korun."

Současný ředitel Burian v době slučování ve funkci nebyl:

"Já bych už tehdy žádné úspory neočekával. Víme, že Státní opera byla významným způsobem podfinancovaná a ve chvíli, kdy vstoupila do Národního divadla, pokoušeli jsme se tento problém vyřešit. Částečně jsme jej vyřešili např. zvýšením mezd a jejich dorovnáním na úroveň Národního divadla. Celkové náklady samozřejmě vzrostly, nikoliv klesly."

V hospodaření Národního divadla pak kontrola z NKÚ nalezla pouze dílčí nedostatky, které se týkaly například čerpání peněz z rezervního fondu nebo nesprávností v účetnictví.