Státní správu do roku 2010 opustí devět tisíc zaměstnanců

Státní správu by do roku 2010 mělo opustit asi devět tisíc zaměstnanců. O případném odchodu zaměstnanců mají rozhodovat jednotlivá ministerstva. Potřebnost pracovníků mají zmapovat personální audity. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob potvrdil, že plánovaný odchod by se měl dotknout jen úředníků. Ostatním zaměstnancům veřejného sektoru tedy propouštění hrozit nebude. "Programové prohlášení vlády obsahuje závazek o snižování počtu zaměstnanců státní sféry o 3% ročně. Jedná se o 3% ze základu 100 tisíc zaměstnanců státní sféry. Nejedná se tedy o učitele, hasiče či policisty. Nyní bude na správcích jednotlivých kapitol státního rozpočtu, jestli tuto část programového prohlášení naplní," uvedl Ondřej Jakob.

S případným úbytkem míst souvisí i to, jak pracovníkům ve veřejném sektoru porostou platy. Vláda schválila, že by každý rok mělo do mezd jít o 1,5% víc peněz. Pokud by ministerstva snížila počty zaměstnanců, mohly by platy vzrůst více. S vládním záměrem nesouhlasí opoziční sociální demokraté. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si myslí, že se reálné mzdy ve veřejné sféře propadnou.

Ekonomický analytik Vladimír Pikora
Podle ekonomického analytika Vladimíra Pikory z Next Finance je skutečně potřeba počet státních zaměstnanců snížit: "Kromě toho, pokud chceme skutečně udělat nějakou radikálnější reformu veřejných financí, tak je samozřejmě nezbytné šetřit i zde. A skutečně na platech státních zaměstnanců se dá ušetřit celkem dost peněz. Co vláda v poslední době v této oblasti dělala, bylo to, že zpomalovala tempo růstu mezd, což na jednu stranu samozřejmě bylo příznivé pro veřejné finance, na druhou stranu to mohlo v některých odvětvích vést k tomu, že lidé byli nespokojeni s platy a ten průměrný plat už nebyl úplně optimální v celé řadě oblastí. Já se domnívám, že to současné rozhodnutí by mohlo vést k tomu, že se vlastně přestrukturuje, převrství celá řada organizací a organizačních struktur, což by nakonec mohlo vést k tomu, že ti klíčoví zaměstnanci by mohli být nakonec placeni ještě lépe, ale samozřejmě za výrazně více práce."

Bude propuštění devíti tisíc zaměstnanců stačit? Změní to situaci ve státní správě?

"Podle mě je těch devět tisíc jenom začátek. Já si nemyslím, že devět tisíc zaměstnanců by dramaticky změnilo makroekonomické ukazatele v zemi, že by najednou výrazně vzrostla nezaměstnanost nebo naopak že by se výrazně zlepšil stav veřejných financí. Je to v zásadě jenom kapka v moři. Když mluvíme o míře nezaměstnanosti, tak se obvykle pohybujeme kolem 450-500 tisíc, takže tam skutečně těch devět tisíc není nikterak dramatické číslo, ale myslím si, že to je taková první vlaštovka. Pravděpodobně, pokud skutečně budeme chtít udělat reformu veřejných financí, budeme pokračovat dál. Je to docela běžný trend. Na Slovensku, když začali dělat reformu veřejných financí, tak začali právě těmi personálními audity a ukázalo se, že skutečně celá řada státních zaměstnanců nebyla třeba."