Stavbaři na demonstraci požadovali vyšší mzdy a delší dovolenou

Protestní demonstrace, foto ČTK

Více než tisícovka stavbařů z různých koutů republiky demonstrovala v pondělí před pražským sídlem Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Požadovali především vyšší mzdy a delší - pětitýdenní dovolenou. Zástupci odborářů předali podnikatelům petici se svými požadavky a krabičku se třemi kokosovými ořechy, kterou odborový lídr Richard Falbr označil jako "tři oříšky pro Veverku". Podrobnější informace se dozvíte z příspěvku Evy Petržílkové:

Protestní demonstrace,  foto ČTK
Protestní akci svolali stavbaři před Svaz podnikatelů ve stavebnictví - tedy před svého zaměstnavatele. Chtěli, aby podnikatelé změnili přístup ke kolektivní smlouvě, která se vztahuje na 90 procent zaměstnanců resortu...

"Proč jsme přijeli? Prachy na dřevo! Pět tisíc lidí je v rámci okresu nezaměstnaných. Nevytvářejí se vůbec mzdové ani pracovní podmínky pro lidi jako takový. A pochopitelně minimální mzdy. - Odkud jste? - Hlinsko v Čechách. Přijeli jsme kvůli dovolené. - Proč jste přijeli? - No, aby nám nebrali dovolenou a dostali jsme vyšší mzdy. - Jsme z Prahy a jsme nespokojeni s tím, co se tady děje! Co budete dělat, když svaz nepřistoupí na vaše požadavky? - Nebudeme dělat. To nemá smysl, chodit do práce a nemáte mzdu!"

Demonstraci podpořila Českomoravská konfederace odborových svazů, a proto se jí zúčastnil i odborový předák Richard Falbr.

"Celá naše republika je jedno velký staveniště. Na těchto staveništích pracujete většinou vy. Jestliže máme v roce 2004 vstoupit do Evropský unie, tak tam nemůžeme vstupovat se mzdami, které budou na několika desítkách procent mezd, které tam v Evropské unii jsou."

Podnikatelé však požadavky odborářů odmítají. Proč - vysvětlil šéf jejich svazu Milan Veverka.

Protestní demonstrace,  foto ČTK
"Požadavky překračují sílu a možnosti odvětví. Překračují ne co do celkové pozice odvětví, ale překračují naše možnosti u 1400 firem, které neumí dosáhnout na růst nominálních mezd 6%, neumí dosáhnout na pětitýdenní dovolenou."

Odborářský lídr Richard Falbr to ale vidí jinak. Šéfa stavebníků Veverku se o tom snažil přesvědčit i neobvyklým darem - třemi kokosovými ořechy ...

"Jeden oříšek za podpis vyšší kolektivní smlouvy, druhý za pátý týden dovolený a třetí nárůst nominální mzdy. A když to nepomůže, tak mu tady příště vysypeme beton."

Co se tedy stane v případě, že se svými požadavky stavbaři neuspějí, vysvětlil Stanislav Antoniv - předseda Odborového svazu Stavba.

"Do stávky je daleko od demonstrace. To, co bude, o tom se rozhodne na poradách na předsedů základních organizací, které jsme svolali od 25.března, kdy začínáme v Českých Budějovicích. Končíme 9.dubna v Praze. Potom budou zasedat naše orgány, 24. dubna nejvyšší orgán svazu - sněm - rozhodne, jak dál."

Autor: Eva Petržílková
spustit audio