Strahovský klášter nabízí unikátní výstavu - kostýmy z českých pohádek

Foto: ČTK

Která holčička by se nechtěla alespoň na chvíli stát princeznou? Tuhle možnost jim nabídla unikátní výstava Jak se oblékají pohádky. Expozice ve Strahovském klášteře však nabízí především 70 originálních kostýmů a rekvizit z nejznámějších českých pohádek.

Václav Vorlíček na výstavě Jak se oblékají pohádky,  foto: ČTK
Česká pohádka - její dobro a zlo, čerti a princezny nemají ve světě obdoby. Autorce výstavy Janě Sommerové se podařilo dát dohromady jedinečnou sbírku kostýmů z 15 nejznámějších pohádek. Některé z nich jsou zařazeny v kulturním dědictví českého národa.

'Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není jasný pane.' Určitě znáte odpověď na tuhle záludnou hádanku. Je to samozřejmě Popelka. Film s názvem Tři oříšky pro Popelku natočil začátkem 70. let režisér Václav Vorlíček, který se na výstavu přišel taky podívat. Jaké vzpomínky v něm pohled na kostýmy z Popelky vyvolal?

"Že mi byla strašná zima při tom natáčení. Ale na druhou stranu mě velice těší, že ten film přežil taková léta, i že se ten kostým vůbec uchoval. Kostým je charakterotvorný prvek. Jestli je to člověk dobrý, zlý, to vše se musí v kostýmu nějakým způsobem objevit, aby to podpořilo charakter postavy."

Na výstavě byly i některé rekvizity - jako třeba křídla princezny Jasněnky, obraz princezny Krasomily z Pyšné princezny. Patronkou expozice je manželka prezidenta Livia Klausová, která se teď na pohádky dívá s vnoučaty. A která je její nejoblíbenější?

Foto: ČTK
"Umíte říct, jestli se vám víc líbilo Obušku z pytle ven nebo Pyšná princezna nebo Princezna se zlatou hvězdou na čele? Já to neumím, mě se líbí všechny české pohádky."

Pohádkové kostýmy v této podobě nebyly ještě nikdy prezentovány, uvedla Naďa Klempířová - Šafratová, která se na expozici podílela. Kostýmů je na ní 70.

Foto: ČTK
"Nejstarší jsou z 50. let. Úplně nejstarší je Pyšná princezna, potom Werichovy pohádky - Císařův pekař, Pekařův císař, Byl jednou jeden král. Výstavě předcházela asi sedmi měsíční práce hledání v barrandovském Fundusu. To, že se kostýmy zachovaly ve stavu, v jakém jsou, je opravdu zázrak. My jsme kostýmy podle originálních fotografií dávali dohromady tak, aby to byly původní kostýmy ve stavu, v jakém je známe z filmů."

Stojíme před kostýmem Popelky, kde má na sobě takový huňatý kožíšek. Je o pohádka z počátku 70. let. V jakém stavu byly kostýmy Popelky?

"Právě až na Popelku s kožíškem, jsou všechny v naprosto stejném stavu, jak je známe z natáčení. Snad jen kožíšek byl o trošičku delší. V těchto třech sálech a v ambitě vidíte samé originály. Držíte v ruce 40 nebo 50 let starý kostým, který měl na sobě dva měsíce třeba Werich, tak je to zážitek, který pro mě se stane neopakovatelným a budu na tuto výstavu dlouho vzpomínat."

Také podle opata Strahovského kláštera Josefa Michaela Pojezdného jde o mimořádnou výstavu. Jak řekl, pohádky jsou i vynikající výchovný prostředek - vždycky vyhraje dobro, ale člověk se o to musí přičinit.

"Když se člověk podívá na ty krásné kostýmy, tak se vrací do dětství a je hezké, když v člověku zůstane kousek dětského."