Svět knihy věnovaný Rusku a Evropě

Foto: ČTK

V pražském Průmyslovém paláci probíhá 15. ročník veletrhu Svět knihy. Obchodní veletrh doplňují organizátoři literárním festivalem, který probíhá jednak přímo mezi stánky, jednak také v souběžném programu v pražských kulturních zařízeních. Letos jsou hlavním tématem festivalu literatury Evropy. Centrální expozice veletrhu pak letos patří literatuře Ruské federace.

Foto: ČTK
"Dvacet sedm ze sedmadvaceti" - to je heslo letošního ročníku Světa knihy. V Praze se během čtyř dní představí na 60 zahraničních spisovatelů.

Kalinová: "Je to logicky dáno naším předsednictvím v Radě Evropské unie, na veletrh přijíždějí spisovatelé ze všech unijních zemí plus z Norska a Švýcarska, z Turecka a Chorvatska. Ta účast je skutečně rozsáhlá,"

říká ředitelka Světa knihy Dana Kalinová. Existence komerční části akce - veletrhu - podle ní umožňuje konání festivalu.

Hlavní expozice letos představuje ruskou literaturu. Organizátoři z ruské strany poukázali na vzájemný nedostatek překladů mladých autorů obou zemí.

"Cílem této výstavy je mimo jiné podpořit vzájemný zájem a ukázat českým nakladatelům ruskou literaturu a ty autory, jejichž díla se možná dnes už překládají."

Kalinová: "Ten program ruské prezentace je velmi bohatý, zajímavý, otevřený dialogu."

Foto: ČTK
komentuje Dana Kalinová. Ruský pavilon představuje na 4000 knižních titulů, doprovází je sedm výstav. Ruská expozice také představuje knihy a dokumenty o ruské emigraci v Československu v letech 1920 až 1930 a díla těchto autorů vydaná v Československu. Předseda ruského pen Klubu Andrej Bitov označuje dějiny ruské literární emigrace za velmi smutnou historii a příklad kulturní genocidy vůči ruskému národu.

Bitov: "Já si jich vážím všech. Každý měl právo volby. Ale třeba Cvětajevová, ta zvítězila - oběsila se. A zůstala velkým básníkem 20. století. Já jsem v tomto smyslu měšták."

Na Svět knihy se letos přesunulo také vyhlašování mnoha knižních a literárních cen. V zahajovací den byla například udělena cena Jiřího Ortena pro autory do 30 let. Získala ji mladá prozaička Jana Šrámková za milostnou novelu Hruškadóttir, která vyšla v edidi Fresh nakladatelství Labyrint.

Jana Šrámková,  foto: ČTK
Výroční ceny udělilo také nakladatelství Vyšehrad. Za původní práci si ji odnesl Karel Jech za knihu Kolektivizace a vyhánění sedláků z půdy.

Outrata: "Je to svým způsobem shrnutí práce pana docenta Jecha na tématu, kterému se věnuje celoživotně a patří k nemnoha odborníkům, kteří se zabývají otázkou kolektivizace a osudy zemědělců v poúnorovém období."

Podle redaktora Filipa Outraty má kniha velký čtenářský ohlas.

Návštěvníků veletrhu byla v rámci evropského tématu také představena Evropská literární cena. Podle Celine D´Ambrosio z Federace evropských nakladatelů, která novou cenu uděluje, se Česká republika soutěže bude moct zúčastnit až za dva roky.

D´Ambrosio: "Česká republika se zúčastní v roce 2011, komise se rozhodla rozdělit všechny zúčastněné země do tří skupin. Letos 12 zemí, za rok 11 zemí a v roce 2011 posledních 11 zemí. A hned vám řeknu proč: Bylo logisticky velmi složité zorganizovat soutěž mezi 34 státy. Proto byly rozděleny do skupin podle velikosti, jazyka a politické agendy."