Světová zdravotnická organizace je připravená vyslat do Česka týmy zdravotníků

Ilustrační foto: CDC Global, Flickr, CC BY 2.0

V Česku by mohly pomáhat při zvládání epidemie koronaviru i zdravotnické týmy Světové zdravotnické organizace. Obě strany o tom jednají. Lékaři bez hranic zase pomohou v domovech seniorů.

Milan Kubek,  foto: ČT24

Kapacity českých nemocnic nejvíc ohrožuje nedostatek personálu. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je nyní v Česku nakažených 16 tisíc zdravotníků, před týdnem jich bylo 13 tisíc.

Ministerstvo zdravotnictví zatím WHO požádalo o dva týmy s celkem dvěma lékaři a patnácti zdravotními sestrami. Českému rozhlasu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví i zástupce WHO. „Ideálně to jsou intenzivní sestry nebo sálové. My jsme definovali profese, které jsou tomu nejbližší, to je to, co by nám mohlo chybět nejvíc" řekl Českému rozhlasu náměstek ministra zdravotnictví Aleks Šedo.

Srđan Matić,  foto: archiv Srđana Matiče

Pokud se situace v Česku zhorší, týmy zdravotníků Světová zdravotnická organizace může vyslat během několika dnů. "Česko není ten případ, kdy si týmy musí vézt vybavení. Je to jen o tom , dostat sem lidi. Takže to může být velmi rychlé," řekl , šéf české organizace WHO Srdan Matič.

Týmy by měly být především ze zemí Evropské unie, pomoc ale nabídl třeba také Izrael. Pomoc až třiceti lékařů Česku už dřív nabídly i americké státy Nebraska a Texas, Německo nabídlo dva.

Lékaři bez hranic

Foto: Richard Roche,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

V domovech pro seniory v Česku začíná zase s prevencí a kontrolou šíření nemoci covid-19 pomáhat mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, které se s kraji bude podílet na výběru zařízení, poskytnou lékaři své zkušenosti získané v nejpostiženějších regionech Evropy.

„Naše týmy hledaly v reakci na zhoršující se pandemickou situaci v České republice způsob, jak co nejefektivněji pomoci nejohroženějším skupinám obyvatel. Udělali jsme proto průzkum aktuálních potřeb. Podpora pobytových zařízení sociálních služeb pro seniory v oblasti kontroly šíření pandemické infekce s ohledem na naši vlastní expertizu vyšla jako nejvíce smysluplná,“ uvedl vedoucí projektu Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Jana Maláčová,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) kušenosti Lékařů bez hranic z první vlny v nejpostiženějších regionech Evropy mohou být velkým přínosem pro další snižování dopadů epidemie koronaviru. "Jsem za všechny zaměstnance, klienty i jejich rodiny vděčná za to, že se tuto spolupráci podařilo dohodnout. Je to další užitečný krok," uvedla ministryně.

Pomoc ze strany organizace je zdarma a dobrovolná. Aktuálně se projekt soustřeďuje na podporu konkrétních domovů pro seniory v Plzeňském a Jihomoravském kraji.