Tajná šifra v kauze Unipetrol?

Unipetrol
0:00
/
0:00

Výrok "pět na stole v českých", který rozpoutal úplatkářskou aféru spojenou údajně s privatizací Unipetrolu, prý nebyl žádostí o úplatek, ale jakousi tajnou šifrou. Před sněmovní vyšetřovací komisí to prohlásil bývalý ředitel kabinetu předsedy vlády Zdeněk Doležel. Právě on pronesl tento výrok na záznamech schůzek s polským lobbystou Jackem Spyrou, které pořídila skrytou kamerou soukromá televize Nova.

Zdeněk Doležel se podle svých slov znal s Jackem Spyrou dlouho a důvěrně. I proto si prý mohli dovolit spolu hovořit tajnou řečí: "Když jsme říkali 'pokud se setkáme u lesa', tak jsme měli na mysli Prahu 4 'U Václava IV.', a to, že jsme hovořili v termínech 'na stole', tak to byla vlastně informace, kdy to mělo být na programu. Ve škále hodnocení 5 až 1 bylo následující složení účastníků podle důležitosti tématu. 5 byl nejvyšší stupeň, který zahrnoval účast vlády, politiků, parlamentu, top managementu."

Bývalý šéf premiérova kabinetu Zdeněk Doležel je podezřelý, že požadoval od lobbysty Spyry úplatek pět milionů korun v souvislosti s prodejem Unipetrolu. I když to sám popírá, Jacek Spyra tvrdí, že ho o úplatek požádal: "Slavná věta 'pět českých na stole' neznamenala to, co se říká, tedy pět ministrů u stolu. Konkrétně to znamenalo 5 milionů českých korun za informace. Nevyslovil se konkrétně, pro koho. Nepadlo žádné konkrétní jméno."

Polský lobbista Jacek Spyra,  foto: ČTK
Jacek Spyra zároveň potvrdil, že jde o společnost Seta, která měla zájem o některé divize Unipetrolu. Tato společnost měla za pětimilionový úplatek získat informace z jednání Doležela s tehdejším polským premiérem Markem Belkou. To také mělo Setu vrátit do jednání o prodeji dceřiných společností Unipetrolu, jejichž novým vlastníkem se stal polský PKN Orlen.

Zdeněk Doležel poslancům také řekl, že se s Jackem Spyrou scházel proto, aby získal informace o plánech krakovské prokuratury. Ta se kvůli prodeji Unipetrolu údajně chystala vyslechnout Stanislava Grosse a některé české ministry, což podle Doležela mohlo "destabilizovat" českou vládu.

Tajemník sněmovní vyšetřovací komise Petr Vaněk  (vpravo) se Zdeňkem Doleželem,  foto: ČTK
Předsedu sněmovní vyšetřovací komise, komunistického poslance Pavla Hojdu výpověď Zdeňka Doležela nepřesvědčila: "Pokud by existovala nějaká kódovaná řeč, tak předpokládám, že by musel být také nějaký kódovaný slovník. O tom se vůbec nehovořilo. Pan svědek zřejmě vypovídal tak, aby si neuškodil."

Doleželovu vysvětlení nevěří ani další člen komise Martin Říman z opoziční Občanské demokratické strany: "Jeho výpověď je neustálou snůškou, vršením jednoho rozporu na druhý. To, co se dělo na těchto schůzkách nebylo čisté a je naprosto evidentní to, že zde totálně zaspala česká policie."

Poslanec Hojda trvá na tom, že schůzky byly provokací, protože je někdo připravil a zdokumentoval. Kdo za intrikami stál, ale jmenovat nechtěl.