Temelín: Obavy z nadcházejícího spuštění prvního bloku - Rakousko stupňuje tlak na ČR

Koncem minulého týdne premiér Miloš Zeman oznámil, že spuštění jaderné elektrárny Temelín se dá očekávat do čtrnáct dnů. Zároveň také zdůraznil, že nebude odpovídat na požadavek rakouské vlády, která chce rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie spojit s otázkou Temelína. To vyvolalo opět další ostré reakce ze strany Rakouska. Hned o víkendu hovořila rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová s momentálním předsedou EU - francouzským ministrem zahraničí Vedrinem a hornorakouští odpůrci Temelína dokonce na pět hodin zablokovali tři hraniční přechody s Českou republikou. Podrobnější informace má Eva Petržílková:

Napětí mezi Českou republikou a Rakouskem vyvolané blížícím se spuštěním Temelína se stále stupňuje. Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer vyzval českou vládu, aby ustoupila od bezohledné a arogantní politiky, kterou vůči Rakousku uplatňuje v posledních dnech. Toto tvrzení ostře odmítlo jak ministerstvo zahraničí, tak mluvčí vlády Libor Rouček. Stejný názor jako hornorakouský hejtman ale zastává i řada lidí v České republice. Dokazují to například slova sociálního ekologa Ivana Ryndy v Otázce týdne Radiožurnálu.

Rozdílné reakce vyvolala i sobotní blokáda tří hraničních přechodů na česko-rakouské hranici. Podle některých pozorovatelů sice tato blokáda není gestem přátelství a pokusy spojovat provoz moderní jaderné elektrárny se vstupem ČR do Evropské unie zavánějí vydíráním, avšak silácká slova, která provázejí odmítání obav z Temelína, také nejsou podle nich rozumná. Ve stejný den se také sešla ve francouzském Evianu rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová s momentálním předsedou EU - francouzským ministrem zahraničí Hubertem Védrinem na neformální schůzce, při níž se snažila učinit z Temelína téma, kterým by se zabývala celá Evropská unie. Ministr Vedrin se ale k podstatě rakouských stížností zatím nevyjádřil a ujistil, že Francie bude záhy reagovat. Rakušané sází stran Temelína v EU především na podporu zemí, které nemají nebo odmítají jaderné elektrárny (Dánsko, Švédsko), nebo je chtějí v budoucnu uzavřít (Německo, Belgie). Jak před nedávnem uvedl německý ministr Joschka Fischer rakouský postoj vůči české elektrárně chápe, odsuzuje však snahy spojovat s touto věcí budoucí přistoupení České republiky k EU. Evropská komise dala v pátek jasně na vědomí, že spor o Temelín považuje za bilaterální záležitost mezi Vídní a Prahou a že jí nepřísluší se k němu vyjadřovat, protože jaderná bezpečnost není upravena žádnými předpisy EU. Stěžejní stanovisko bude podle ní obsaženo až ve zprávě o jaderných zařízeních v kandidátských zemích, kterou pro Radu ministrů EU připravuje expertní skupina.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio