Temelín požádal o povolení k přechodu na vyšší výkon reaktoru

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost dokumentaci k vyhodnocení zkoušek při výkonu reaktoru prvního bloku do 12 procent a požádala ho o souhlas k přechodu na výkonovou úroveň 30 procent. Žádost jaderné elektrárny následovala poté, co se v noci na středu v dolnorakouském Melku dohodli premiéři Rakouska a ČR Wolfgang Schüssel a Miloš Zeman na přezkoumání vlivu Temelína na životní prostředí.

Významnou částí dohody je český souhlas s uskutečněním prověrky bezpečnosti Temelína a jeho vlivu na životní prostředí pod dohledem Evropské komise. Práce na těchto prověrkách by měly trvat do konce května nebo začátku června 2001. Rakouská strana naproti tomu musela souhlasit, že zkoušky se uskuteční bez odstavení reaktoru, které dosud kategoricky požadovali rakouští odpůrci této jaderné elektrárny.

Ministr zahraničí Jan Kavan vyjádřil "plnou spokojenost s výsledky jednání v rakouském Melku", kterého se sám zúčastnil. Závěr jednání představuje podle ministerstva zahraničí "velký pokrok a potvrzuje odhodlání obou stran řešit problematiku jaderné elektrárny Temelín konstruktivně v duchu dobrých sousedských vztahů". ČTK to písemně sdělil mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil.

Zástupci protitemelínských iniciativ z Rakouska, České republiky a Bavorska se ve středu pozdě večer dohodli na svolání protestních shromáždění proti jaderné elektrárně Temelín. Odpůrci atomu vyjadřují nespokojenost s výsledky úterní schůzky předsedů vlád Česka a Rakouska v Melku, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru po skončení jednání Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí.

Komisař EU pro otázky jejího rozšíření Günter Verheugen, který se schůzky v Melku zúčastnil, však ve Štrasburku podle agentury APA prohlásil, že pokud rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín obnoví blokády česko-rakouských hraničních přechodů, pak Evropská komise zahájí proti Rakousku řízení. Rakouští odpůrci jaderné energetiky již zablokovali na protest proti Temelínu během podzimu několikrát česko-rakouské hraniční přechody, v některých případech i na řadu dní. Tyto akce se setkaly s důraznými námitkami české strany, jež byly neoficiálně projednávány i na půdě EU.

Podle názoru ministra životního prostředí Miloše Kužvarta však nelze projekt jaderné elektrárny Temelín posoudit podle zákona o vlivech na životní prostředí do května 2001. Na tiskové konferenci Kužvart, který na jednání v Rakousku nebyl, zdůraznil, že jeho hodnocení je pouze předběžné.