Temelín předmětem vnitropolitického sporu v Rakousku

Předmětem ostrého vnitropolitického sporu v Rakousku se v těchto dnech stala jihočeská jaderná elektrárna Temelín. Cílem útoků jsou především politici Rakouské lidové strany (ÖVP), která je vedoucí složkou vídeňské vládní koalice. Odpůrci Temelína i političtí konkurenti na ÖVP útočí proto, že její představitelé zaujímají vůči Temelínu střízlivější a méně radikální postoje. Doslova vlnu zuřivých útoků vyvolala v úterý šéfka skupiny poslanců ÖVP v Evropském parlamentu Ursula Stenzelová, která si dovolila protitemelínským fanatikům připomenout, že Rakousko si nemůže na Česku odstavení jaderné elektrárny vynutit, a dokonce se vyslovila pro to, aby na zvýšení bezpečnosti Temelína přispěla Evropská unie.

K ostré kritice z řad představitelů Zelených, Svobodných (FPÖ) a ekologických organizací se připojilo také hnutí Global 2000 a Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí. Obě organizace oznámily, že po úterním udělení "Zlaté medaile pomahače atomového průmyslu 2001" ministru hospodářství Martinu Bartensteinovi za údajnou nečinnost v boji proti Temelínu dostává symbolickou "stříbrnou medaili" jeho stranická kolegyně Stenzelová za "jidášské služby" provozovatelům temelínské elektrárny.

Ke kritice svých koaličních partnerů z ÖVP se připojují i Svobodní. Předseda jejich poslanecké skupiny v salcburském zemském sněmu Karl Schnell obvinil lidoveckého kancléře Wolfganga Schüssela z váhavosti a nečinnosti při prosazování rakouských zájmů. Částečně na pomoc svým stranickým kolegům přispěchal dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll, který sice prohlásil, že Rakousko by nemělo předem vylučovat ani použití veta vůči vstupu České republiky do Evropské unie, ale zároveň zdůraznil, že země se nesmí ve sporu o Temelín "předčasně upnout na jediný politický kurs", ale musí si ponechat více otevřených možností a vyčkat na ukončení procesu politických jednání.