Tisíce lidí si připomněly výročí Sametové revoluce

Pouliční slavnost Korzo Národní pořádaná iniciativou Díky, že můžeme k připomenutí událostí 17. listopadu 1989 a výročí Sametové revoluce

Obrovský zájem provázely oslavy výročí Samotové revoluce, která před 34 lety vedla k pádu komunistického režimu a nastolení demokracie v tehdejším Československu. Nejen Národní třída, ale prakticky celé centrum hlavního města se v průběhu dne zcela zaplnilo lidmi. K úspěchu akcí zřejmě přispělo i slunečné a relativně teplé počasí, které v Praze panovalo.

Národní třída je přirozeným centrem oslav, protože právě na této se ulice došlo 17.listopadu ke střetu pokojné studentské demonstrace s policií. Lidé zde u u pamětní desky 17. listopadu 1989 zapalují svíčky a přináší květiny. U pamětní desky se během dne vystřídala celá politická špička země s výjimkou nemocného premiéra Petra Fialy.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přicházejí položit květiny k památníku 17. listopadu na Národní třídě | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Poprvé ve funkci prezidenta se oslav zúčastnil Petr Pavel. Na sociální síti X dnes Pavel napsal, že si váží odvahy studentů, kteří se v listopadu 1989 postavili komunistickému režimu a požadovali svobodu a demokratické volby. "Moc mě těší, když se Národní třída i dnes plní mladými lidmi se zájmem o stejné hodnoty, za které bojovali studenti v roce 1989. Věřím, že mladá generace je odhodlána svou svobodu bránit i přesto, že se do ní už narodila," uvedl. Díky atmosféře oslav 17. listopadu je prezident přesvědčený o odolnosti společnosti proti všem vlivům, které by mohly ohrozit její hodnoty, dodal.

Ve všech demokratických zemích podle Pavla pro lidi s horšími sociálními a ekonomickými podmínkami nemá svoboda a demokracie takový obsah jako pro lidi, kterým se daří dobře. Proto je důležitá solidarita, zdůraznil. "Civilizovanost jakékoli společnosti se měří tím, do jaké míry je schopná postarat se o svoje slabší," řekl.

Ve 13:00 hodin zazněla na balkoně Paláce Metro česká státní hymna v podání zpěvačky Annamárii d’Almeidové. Česko-portugalská zpěvačka má kořeny na Moravě, výběrem interpretky chtěli organizátoři akcentovat pospolitost napříč společností. 17:11 je symbolicky vyhrazeno pro píseň Modlitba pro Martu, hudební symbol Sametové revoluce, letos v podání Hany Holišové.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo: