Tomáš Klus si dá po pátém CD pauzu

Tomáš Klus, foto: Bwin45, CC BY-SA 4.0

Tomáš Klus, bývalý úspěšný moderní pětibojař, vydal už svoje páté CD. Je to slovní hříčka a jmenuje se Anat život není.

Tomáš Klus,  foto: Bwin45,  CC BY-SA 4.0
Jak probíhalo natáčení, prozradil Tomáš Klus v rozhovoru s Evou Kličkovou:

"Já jsem lpěl na tom, abychom nebyli ve sterilním prostředí, aby za námi jezdili kamarádi, aby se děl život v sále, ve kterém jsme točili. Věřím tomu, že když někde v danou chvíli zaštěká třeba pes, tak to na té nahrávce má být, protože ten ví, že má zaštěkat. Já chci, aby ty písně žily samy."

Název samotné desky je slovní hříčka. Jmenuje se Anat život není. Kdo nebo co je Anat?

"Anat je bohyně válek, která ve válkách držela palce buď té či oné straně. Stěžejní píseň té desky je ukolébavka pro bohyni Anat. Aby spala, když králové křičí."

Z baru na koncertní pódia

Tomáš Klus hrál nejdřív v baru a mezi návštěvníky si postupně získal první příznivce, kteří začali chodit víc za jeho muzikou než za jídlem. Díky tomu mohl hrát jednou týdně takříkajíc sám za sebe. To ho donutilo psát víc písniček se skutečnými texty.

Tomáš Klus si umí sám napsat chytlavou melodii, poutavý text a výslednou píseň dokáže také osobitě interpretovat. Se svými fanoušky si píše dokonce ve verších a jinotajích. Teď si chce vzít roční pauzu.

Tomáš Klus chodí po nevyšlapaných cestičkách. Už před vydáním čtvrté desky odešel od velkého vydavatele. CD Proměnamě vydal sám s partou muzikantů. Proč teď po pátém CD roční pauza, zajímalo Evu Kličkovou?

"Potřebuji získat odstup od mediální osobnosti Tomáše Kluse. Myslím, že jí bylo dost. I já už jí mám dost. A myslím, že ještě hodně lidí ji má dost. Nejlepší cesta je přestat mluvit. Tím, jak jsem moc mluvil, jsem oslaboval moc slov."

Ale obvyklé to není, vydat desku a stáhnout se do ústraní.

"Ale mě nebaví moc obvyklé věci. Mám pocit, že by člověk měl chodit cestami, které nejsou moc prošlápnuté. Ale z mé strany to není vizionářský krok, to je proto, že to tak cítím. A cítím pořád, že potřebuji pauzu."

Booklet CD ztvárnila Léna Brauner

CD Anat život není
Zajímavý je booklet CD Anat život není. Dělala ho Léna Brauner. Její práce už procestovaly téměř celý svět - Léna vystavovala v New Yorku, v Berlíně, Londýně, Marseille a samozřejmě v Praze.

"Dle mého megatalentovaná umělkyně. Takovým dárkem na CD budou i její obrazy. Dokonce jsem se rozhodl, že na čelní straně toho bookletu ani nebude žádné písmenko, ani zmíněno jméno té desky, protože obraz je takový, že se do toho nemůže vůbec zasahovat. Mám z toho velkou radost."

S přijetím role "jednoho z bratrů" jsem vůbec neváhal

Tomáš Klus získal řadu hudebních cen, byl stříbrných i zlatým Slavíkem. V roce 2012 absolvoval studium herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). Jak připomněla v rozhovoru s Tomášem Klusem Eva Kličková, zahrál si například roli prince Jakuba ve vánoční pohádce Tajemství staré bambitky.

Loni hrál v pohádce Tři bratři roli nejstaršího syna Jana, který se vydá hledat zakletou princeznu Růženku. S přijetím nabídky od Jana Svěráka vůbec neváhal.

"Vůbec. Vůbec jsem neváhal, byl jsem v takové lehké euforii, když jsem se dozvěděl, s kým budu moci pracovat v následujících dvou měsících."

Když si teď představím, že si Tomáš Klus bere roční přestávku a možná se nějakému režisérovi v hlavě usídlí myšlenka, že by tě chtěl zlákat do některého ze svých filmových projektů. Zvážil bys to, nebo ta pauza platí i na filmování?

"To by musel být pro mě zajímavý projekt. V momentě, kdy film vzniká, tak je to rok, než je venku. Takže mediální osobnost Tomáše Kluse bude klidně spát."

Mě by zajímalo, čím tedy naplní Tomáš Klus svůj čas volna.

"Já jsem původně chtěl vystřelit úplně pryč. Pak přišla má moudrá žena a řekla: neutíkej Tomíčku, vyžij si tady ten život, protože sem patříš. Jak je moudrá, tak měla samozřejmě pravdu. Chci být především s nimi, protože teď je ta doba, kdy můžeme mít plnou pozornost pro sebe s naší dcerou. Pak přijdou její nejlepší kamarádky, nejlepší kamarádi a škola. Teď ještě potřebuje jenom nás. Chci se naučit pořádně na kytaru, chci se naučit anglicky a zkusit znovu psát knihu. Aktivit budu mít dost, nudit se nebudu."

Hned se dostanu k psaní té knihy. Ví se o tobě, že rád čteš. Ale tady nastane výměna role Tomáše Kluse čtenáře na Tomáše Kluse autora. Co to bude? Román, úvaha o životě?

Tomáš Klus,  foto: Šárka Ševčíková
"To já nevím. Nejdřív musím trošku zkrotit přehnanou pokoru vůči knize jako takové. Cokoliv si po sobě přečtu, tak si řeknu, že si to nezaslouží být knihou. To je sebedestruktivní vzorec člověka, že má pocit, že si nezaslouží nic, ale opak je pravdou. Zasloužíme si všichni všechno, protože jsme strůjci svého štěstí. Vím, že mě kniha jednou udělá šťastným, i když ji vydám třeba jenom v rámci své rodiny. Kniha je můj velký sen, ale neříkám, že ji musím napsat tenhle rok. Můj největší problém je, že končím rychle. Nejsem schopen napsat nic delšího než povídku a přitom povídky nemám rád."

Dělám, co mohu, a co mohu, odkládám, zpívá v jedné z písniček Tomáš Klus. Mě by zajímalo, co ty a prokrastinace, odkládání úkolů? Je ti to vlastní nebo s tím problém nemáš?

"Já jsem se lekl, že mi nevysvětlíš, co je prokrastinace. Já jsem si zavedl do života takovou věc, říkám tomu ukončování aplikací. Vždycky před spaním si přeberu, co mě trápí. Většinou jsou to třeba nezaplacené složenky za psy, člověk si řekne, udělám to zítra. A vím, že to druhý den udělám, protože mi to potom dá klid. Když člověk něco odloží, tak i když nemá žádný problém, tak ta hlava to ví. A úplně nejlepší věc, co na to existuje, je pravidlo: co ti nezabere víc, než dva minuty, udělej rovnou," prozradil Evě Kličkové svoji metodu na odkládané úkoly Tomáš Klus. Jak dodal, adrenalinové zážitky už nevyhledává. Jeho životní karta v tarotu je Vyrovnání. „Z extrému člověk vidí na střed, ale najít ho je těžké. Ale už si myslím, že jsem na cestě k němu," dodal Tomáš Klus.