Topolánek udělal gesto a nabídl vypárování nemocné opoziční poslankyni

V pondělí se zdálo, že opoziční ČSSD nebude mít při hlasování o důvěře vládě k dispozici všechny hlasy. Sociálnědemokratická poslankyně Lenka Mazuchová totiž leží po operaci v nemocnici. Mirek Topolánek ale nabídl, že nemocnou poslankyni při hlasování o důvěře osobně vypáruje. Podrobnosti k tématu připravila Martina Lustigová. Martino, co vlastně ono párování znamená?

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Při párování jde o to, že pokud se poslanec opozice nebo koalice nemůže zúčastnit klíčového hlasování, opustí po předchozí dohodě jednací sál i jeho kolega z opačného tábora. Právě to nabídl premiér Mirek Topolánek pro hlasování, které je životně důležité pro jeho vládu. Jaké motivy mohou za Topolánkovým gestem stát? Na to odpovídá politolog Petr Just.

"Mirek Topolánek tento krok sám vysvětloval jako krok ke zlepšování politické kultury v České republice. Na jednu stranu to tak lze chápat. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že Mirek Topolánek byl v situaci, kdy hledal pro svou vládu podporu. Hledal ji mezi všemi subjekty, včetně sociálních demokratů. A není vyloučeno, že právě tento krok měl být jakýmsi vstřícným gestem vůči sociální demokracii s cílem získat podporu nebo alespoň toleranci některého ze sociálnědemokratických zákonodárců."

Co by to naopak znamenalo, kdyby ODS nevypárovala nemocnou poslankyni? Sociální demokraté s komunisty by měli jen 99 hlasů... Usnadnilo by to kabinetu Mirka Topolánka situaci?

Zleva: David Rath,  Michal Hašek a Lenka Mazuchová,  foto: ČTK
"Nelze říci zcela jednoznačně, že případné nevypárování nemocné sociálnědemokratické poslankyně by umožnilo ODS získat důvěru pro vládu jednodušeji, protože v době, kdy k tomu vypárování došlo, nebylo jasné, zda všichni poslanci budou přítomni a jak se zachovají, zejména jak se zachovají poslanci KDU-ČSL."

A nebyl to od Mirka Topolánka tak trochu kalkul, když nabídl, že on osobně nemocnou poslankyni vypáruje? Nebylo to gesto směrem k veřejnosti i směrem k politické reprezentaci?

"Lze to považovat za určité gesto vůči sociální demokracii, určitě i vůči ostatním politickým stranám, jak už on sám naznačil: vstřícnost, snaha o zlepšování politické kultury. A rozhodně to lze považovat i za gesto vůči veřejnosti, která se tímto povolebním popotahováním cítí politikou a politiky poměrně zklamána a nedůvěřuje jim, což ostatně potvrzují i nejnovější průzkumy veřejného mínění. Je tam snaha zlepšit pozici sebe jako Mirka Topolánka a samozřejmě i politiky obecně."