Trestná činnost policie

Ministerstvo vnitra se potýká s nárůstem trestné činnosti policistů. V poslední době proto začalo proti hříšníkům ve svých řadách postupovat mnohem razantněji. Jen za poslední půlrok zaznamenala resortní inspekce třicetiprocentní nárůst trestných činů policistů. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Inspekce ministra vnitra eviduje od začátku roku skoro 400 případů porušení zákona v policejních řadách. Nejčastěji se do rozporu se zákonem dostávají mladí policisté do 30-ti let. Porušují své pravomoci a berou úplatky. Hned na další místo pomyslného žebříčku se podle ředitele Inspekce ministerstva vnitra Mikuláše Tomina vyšplhal v poslední době pojistný podvod.

"To je příklad trestné činnosti, kde, díky právě zlepšené práci inspekce, díky tomu, že jsme vlastně " našli " před třemi lety lety tento trestný čin a že jsme se pak pustili do vyhledávání trestné činnosti v tomhle směru nakonec dospělo k enormnímu nárůstu této trestné činnosti statisticky evidované."

Policisté se dopustili více než 50-ti pojistných podvodů. Téměř vždy šlo o fingování dopravních nehod, za které pak pojišťovny vyplácely neoprávněně odškodné. Z 51 tisíc policistů představuje počet těch, kteří poškozují policejní pověst necelé jedno procento.

"Vždy se jednalo o nějaká individuání selhání, to znamená trestnost policistů, která je bohužel lidem vlastní,"říká policejní prezident Jiří Kolář, který hodlá proti nepoctivým policistům rázně zasáhnout. Počet odhalených případů je ale zřejmě jen špičkou ledovce. Skutečný počet tresných činů jde zřejmě do tisíců. Inspekce nyní například vyšetřuje padesátku afér, kdy muži zákona spolupracují s organizovaným zločinem. Šéf ministerstva vnitra Stanislav Gross uvažuje také o zřízení speciálního týmu, který bude mít na starosti odhalování hospodářské a finanční kriminality policistů.

"Já si myslím, že od nového roku nás tady čeká výrazný kvalitní posun, který bude znamenat ještě výraznější zrychlení a zefektivnění činnosti kontrolních orgánů."

Podle ministra Grosse svědčí údaje o trestné činnosti policistů o tom, že dobře pracuje inspekce, nikoliv, že se zvyšuje kriminalita mužů zákona. Někteří odborníci ale tvrdí, že skutečná kriminalita policistů nestagnuje, jak tvrdí ministerstvo. Například i šéf protidrogové centrály Jiří Komorous konstatoval, že počet policistů u nichž bylo zjištěno spojení s drogovým zločinem, začíná narůstat. Jenom za prvních šest měsíců letošního roku inspekce vnitra obvinila šest příslušníků, kteří se zapletli do obchodu s drogami. I proto by do konce roku měla policie své příslušníky začít prověřovat, zda nemají problémy s drogami.