Třetí sesuv půdy na stavbě tunelu Blanka je blízko Hradu

Photo: CTK

Sesuv půdy doprovázený zřícením stropu v rozestavěném tunelu Blanka si naštěstí nevyžádal oběti a dokonce zřejmě nezpůsobil ani žádná vážnější zranění. Nicméně hrozivý je fakt, že to nebyl zdaleka první případ a tentokrát se dokonce stal na hranici pražské památkové rezervace.

U místa zvaného Brusnice, ani ne pět set metrů od Hradčanského náměstí a v bezprostřední blízkosti budovy ministerstva kultury, se v noci na úterý propadl strop tunelu a v závalu zůstal přes pět hodin uvězněn bagrista i se svým strojem. Po vyproštění se ukázalo, že nemá zjevná zranění a po lékařském ošetření v nedaleké nemocnici byl propuštěn do domácího léčení, k čemuž nebyly sděleny další podrobnosti. Muž byl ale téměř okamžitě schopen absolvovat policejní výslech, potvrdila policejní mluvčí Andrea Zoulová:

V závalu u ulice Patočkovy zůstal uvězněn bagrista i se svým strojem,  foto: ČTK
"Ten výslech byl takový předběžný, byl orientační, nicméně začíná policie prošetřovat celou tuto událost, okolnosti události, i možnost konkrétního zavinění od nějaké osoby. Policie celou oblast zajistila, odborníci v tuto chvíli zjišťují, zda nejsou z hlediska statiky ohroženy okolní budovy a stavby. Co se týče právě toho samotného případu, na tom bude policie při prošetřování spolupracovat s Českým báňským úřadem."

Šetření ale potrvá řádově i týdny, přestože monitoring v místech kráteru o rozměrech asi 30 x 50 metrů začal neprodleně, sdělil František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která stavbu provádí: "Teď se tam nahoře velice pečlivě monitoruje povrch, jak geodeticky, tak geofyzikálně, zatím žádné další poklesy nejsou patrné. Ten terén je stabilní, komise báňského úřadu musí zkoumat příčiny a pak také navrhneme nějaké řešení, jak to zlikvidovat."

Ražba tunelu byla samozřejmě hned zastavena a místo ní nastoupila sanace a zabezpečovací práce, které si vyžádají nejméně několik dní. Hlavní město Praha ale chce mít už ve čtvrtek ráno na stole komplexní zprávu alespoň o tom, co se na místě přesně stalo, potvrdil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf: "Dali jsme Metrostavu 48 hodin na to, aby zpracoval pro nás jako pro město první zprávu."

Foto: www.tunelblanka.cz
Problém je, že nejde o první takovou událost související se stavbou tunelu. Už předloni se kvůli ní dvakrát propadla půda v hojně navštěvované Královské oboře známé pod názvem Stromovka, kde na jaře vznikl kráter o průměru přes deset metrů a na podzim v podobných místech přibyl další, několikanásobně větší. V obou případech naštěstí bez obětí a zranění.

Starosta šestého pražského obvodu Tomáš Chalupa proto vyzval k okamžitému zastavení důlní činnosti do doby, než od dodavatele nebo báňského úřadu dostane záruky, že se podobné nehody už nestanou. Opakované propady půdy, nyní i v blízkosti nejcennějších pražských památek, jsou opravdu nepříjemnost, připouští mluvčí magistrátu Jiří Wolf: "Je to pro Prahu opravdu velký problém. Nicméně musíme počkat na vyšetřování báňského úřadu, policie, případně dalších zainteresovaných orgánů, a pak teprve můžeme celou situaci jako město řešit."

Podle serveru Lidovky.cz ale pražský primátor Pavel Bém ze zahraniční dovolené vzkázal, že se přidá k požadavku na zastavení výstavby a navíc podá trestní oznámení podezření z veřejného ohrožení. Dodejme ale, že dva předloňské sesuvy půdy v pražské Stromovce podle policie nikdo nezavinil a případ byl odložen.