Týden v ČR

Dmitrij Medveděv (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ve středu večer přiletěl do Prahy ruský prezident Dmitrij Medveděv. Ministr kultury Jiří Besser po svém návratu z oficiální návštěvy Vatikánu rezignoval. Státní rozpočet na příští rok nebo přímá volba prezidenta republiky - to jsou hlavní body prosincové schůze sněmovny, která začala v úterý. Policejní prezident Petr Lessy zůstává ve funkci. Ve středu ráno se konala hodinová stávka učitelů.

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Ve středu večer přiletěl do Prahy ruský prezident Dmitrij Medveděv. Svůj pobyt zahájil prohlídkou Strahovské knihovny a společnou večeří s českým prezidentským párem. Během čtvrtečního setkání se svým českým protějškem Václavem Klausem na Pražském jednal o vztazích mezi oběma zeměmi, o protiraketové obraně Severoatlantické aliance a Evropské unie, ale také o dostavbě Temelína. Podle Václava Klause jde o velmi významnou návštěvu :

"Jsme si velmi jisti, že bude znamenat významný signál o zájmu obou našich zemí na velmi intenzivních a širokých kontaktech. I toto setkání bude příležitostí, abychom se vzájemně informovali jak o situaci v obou našich zemích, tak o náhledech na nejzákladnější zahraničně politické otázky soudobého světa, ale abychom se také pokusili přispět k tomu, aby naše vzájemné vztahy a zejména vztahy v oblasti ekonomiky byly co nejintenzivnější."

Za přítomnosti obou prezidentů byly ve čtvrtek na Pražském hradě podepsány dvoustranné dohody a také řada obchodních kontraktů za 54 miliard korun. Byla mezi nimi i desetimiliardová zakázka na výstavbu paroplynové elektrárny v olympijském městě Soči, kterou získala brněnská společnost Královopolská RIA. Jak řekl český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář, kontraktů k podpisu bylo ale víc.

"Pro nás jsou zajímavé všechny kontrakty. Mám dobrý pocit z toho, že čeští investoři se do Ruska nebojí a že naopak velmi správně pochopili, že to je země obrovských příležitostí a možností. Pro mne zásadní z toho všeho, co bylo podepsáno, je jakési partnerství o modernizaci, o participaci České republiky na modernizaci Ruska."

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a jeho český hostitel Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne také zahájili unikátní výstavu, která představuje život na carském dvoře Romanovců v 16. a 17.století. Mnohá z vystavených děl doposud nikdy neopustila Kreml. Mezi unikáty patří kolébka budoucích ruských carů nebo slavnostní oblečení Romanovců. Výstava bude přístupná od pondělí 12. prosince v Císařské konírně na Pražském hradě.


Jiří Besser,  foto: ČTK
Vláda Petra Nečase se opět promění. Ministr kultury Jiří Besser po svém návratu z oficiální návštěvy Vatikánu rezignoval. Jako důvod uvedl, že necítil podporu kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit kvůli kauze s bytem na Floridě, který neuvedl v majetkovém přiznání, a také kvůli vztahům s podnikatelem Pavlem Hráchem, odsouzeným za korupci. Besserovu demisi ve čtvrtek potvrdil šéf poslanců TOP 09 a předseda Starostů Petr Gazdík.

"Pan ministr právě rezignoval, v osm hodin předal panu premiérovi svou rezignaci. Bylo to jeho svobodné rozhodnutí. Vyjádření je naprosto jasné, ta situace k tomu spěla."

Jiří Besser je sedmým ministrem, který odchází z Nečasovy vlády. Kdo se stane novým šéfem resortu kultury, bychom mohli vědět příští týden. Premiéru Petru Nečasovi navrhne kandidáta TOP 09 a hnutí Starostové. Spekuluje se, že novou ministryní by se mohla stát bývalá starostka Vizovic Alena Hanáková. Pražský arcibiskup Dominik Duka se neobává, že by rezignace Jiřího Bessera na post ministra zbrzdila dosavadní průběh církevních restitucí.


Zleva Lubomír Zaorálek,  Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc,  foto: ČTK
Státní rozpočet na příští rok nebo přímá volba prezidenta republiky - to jsou hlavní body prosincové schůze sněmovny, která začala v úterý. Poslanci při druhém čtení návrhu státního rozpočtu na r. 2012 jednali hlavně o přesunech peněz mezi jednotlivými kapitolami. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by chtěli sociální demokraté odstranit z vládního návrhu rozpočtu alespoň ty největší chyby.

"Předpokládám, že předložíme návrh na dofinancování sociálních služeb. Diskutujeme ještě o možnostech, které by zlepšily situaci v oblasti výstavby dopravní infrastruktury a také v oblasti posílení bezpečnosti. Jde o rozpočet policie či hasičů. To jsou tři oblasti, ve kterých zřejmě dáme možnost koalici, aby provedla v rozpočtu změny. Nicméně celý návrh rozpočtu pokládáme do té míry za špatně sestavený a nevěrohodný, že pro rozpočet jako sociální demokracie hlasovat nebudeme."

Závěrečné hlasování o rozpočtu se má uskutečnit příští středu. Ve čtvrtek také oznámil ministr financí Miroslav Kalousek, že schodek státního rozpočtu bude za letošní rok vyšší než plánovaných 135 miliard korun. Stoupne na 140 až 150 miliard korun. Důvodem jsou podle něj opožděné platby z Evropské unie.


Petr Lessy  (vlevo) a Jan Kubice,  foto: ČTK
Policejní prezident Petr Lessy zůstává ve funkci. Ministr vnitra Jan Kubice je spokojený s jeho návrhy na změny v organizaci policejního prezidia. Úřad by měla opustit necelá stovka lidí. Kubice uvítal, že odejít mají především úředníci. Ministr tak na Lessyho demisi zatím netrvá.

"Došlo k takové změně pohledu a musím říct k souzení názorů, a to souznění je takové, jaké jsem od začátku vyžadoval, a to je podpora přímému výkonu služby."

Policejní prezident Petr Lessy minulý týden podle svých slov změnil názor na uspořádání vedení policie kvůli tomu, že nechtěl sbor destabilizovat. Projekt ale, jak potvrdil, nový není.

"Není to žádný výmysl Petra Lessyho, vracíme se k modelu, který tady byl diskutován za mých předchůdců. Je to poměrně radikální změna na Policejním prezídiu. Vracíme se k řízení ve třech rovinách, samozřejmě v ekonomické. A potom naše činnosti a odpovědnost jednotlivých náměstků rozdělujeme do dvou stěžejních pilířů. To znamená základní policejní činnosti a potom speciální policejní činnosti."


Foto: ČTK
Ve středu ráno se konala hodinová stávka učitelů. Na 1600 školách se brány otevřely až v devět hodin. Zhruba 20 tisíc učitelů tím protestovalo proti změnám platových tabulek, které právě schvalovala vláda. Nelíbí se jim, že by o výši platu rozhodoval ředitel a ne odpracované roky. Ministr školství Josef Dobeš považuje stávku za absurdní. Připomněl, že učitelům se budou už druhým rokem zvyšovat platy a od ledna půjdou do tarifů čtyři miliardy korun.

"Já jsem dva roky po sobě přidával učitelům a dva roky odboráři stávkovali. V tom je ta groteska. Napřed odboráři řekli, že jim vadí, že je zrušen věkový automat. Když jsem dodal argumenty, že platí tarifní tabulka, že v ní jsou peníze, že pošlu dopis ředitelům, že nepedagogičtí pracovníci jsou už rok bez věkového automatu, a ředitelé jim přesto nesebrali peníze, tak přišli s tím, že v tabulce nejsou čtyři miliardy, ale méně."

Předseda školských odborů František Dobšík je ale k těmto plánům skeptický.