Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na nekalé praktiky v české justici upozornila ve středu ve výroční zprávě za rok 2010 Bezpečnostní informační služba. Poslanecká sněmovna se od úterý pustila do schvalování reformních zákonů. Tři firmy v Česku soutěží o megazakázku na odstranění starých ekologických škod. Nejen hokejoví příznivci truchlí kvůli tragické smrti hokejistů klubu Lokomotiv Jaroslavl, jejichž letoun se ve středu zřítil krátce po startu z tamního letiště. Z 45 osob na palubě přežili jen dva.

Na nekalé praktiky v české justici upozornila ve středu ve výroční zprávě za rok 2010 Bezpečnostní informační služba. Zaznamenala případy nestandardního jednání některých soudců a státních zástupců, což podle ní ohrozilo soudní řízení. Mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert upřesnil, že v některých případech měly aktivity soudců a žalobců kriminální rysy:

"Šlo o úniky informací z databází soudů a státních zastupitelství. Ve hře byla i korupce a manipulace soudním řízením. Jistým problémem byla i bezpečnostní spolehlivost některých soudců a státních zástupců ve smyslu kontaktů do kriminálního prostředí, a různé klientelistické vazby."

Soudcovskou unii nově zveřejněná výroční zpráva BIS za loňský rok výrazně pobouřila. Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka měla zpráva ukázat na konkrétní viníky:

"Já považuji za samozřejmost, že pokud BIS něco zjistí, pak se postará o to, aby to bylo řádně vyšetřeno, případně i potrestáno. Tato zpráva je ale určená veřejnosti a nemůže u veřejnosti vyvolat žádný jiný dojem, než že celá justice je zkorumpovaná, a to samozřejmě není pravda. Jsou tady tisíce soudců a státních zástupců, a jestli se objevily jednotlivé případy, pak to nemůže být podáváno tak, jak je to podáno v této zprávě."


Foto: ČTK
Poslanecká sněmovna se od úterý pustila do schvalování reformních zákonů. Mimo jiné znovu schválila zdravotnickou reformu, která rozděluje zdravotní péči na standard a nadstandard. Norma také zvyšuje poplatek za den v nemocnici na sto korun. Reformu vrátil poslancům levicový Senát. Vládní koalice ale veto horní komory pohodlnou většinou přehlasovala. Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný z ODS tvrdí, že normu české zdravotnictví nutně potřebuje:

"Přehlasování senátního veta pokládám za průlomovou záležitost. Skutečně jsme přijali zákon, který poprvé v historii České republiky občanům dává jasnou garanci, co kdo z nás dostane za zdravotní pojištění, které si platíme, a za co si budeme moct legálně připlatit. Jde o revoluční změnu, a v tomto ohledu to přinese strašně moc pozitiv do systému českého zdravotnictví."

Předlohu dlouhodobě kritizuje opozice a chystá se ji napadnou u Ústavního soudu, potvrdil poslanec ČSSD David Rath:

"Dělit zdravotní péči na tu pro chudé a na tu, kterou si mohou dovolit někteří zaplatit, to je podle nás hodně asociální."


Foto: Evropská komise
Tři firmy v Česku soutěží o megazakázku na odstranění starých ekologických škod. V pondělí uplynul termín odevzdávání obálek s nabídkami, které devítičlenná komise složená z ministerských úředníků otevře 13. září. Jak ale konstatoval náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, žádná z firem nemá jistotu, že vláda nakonec vítěze vybere:

"Je fér to, že vláda bude mít na stole reálné nabídky od těch, kteří se do tendru přihlásili, a může se rozhodnout tak, že s žádným z nich smlouvu neuzavře. Pak by se rozhodovalo dál, jak s odstraňováním starých ekologických zátěží naložit. Jedna z variant nepochybně je třeba rozdělení těch zátěží do více menších tendrů."

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Její výše se stala terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. Řadu výhrad má i ředitel Transparency International David Ondráčka:

"Je celá řada argumentů, ekonomických i právních, proč takto nepostupovat, proč by stát neměl předávat jednomu generálnímu dodavateli všechny zakázky, protože on je sám stejně nemůže realizovat a bude si na to hledat subdodavatele. To naprosto nahrává k tomu, aby se ty tři firmy, které v tendru zůstaly, domluvily, aby uzavřely kartel. A je tam celá řada dalších a dalších argumentů, jak se bude kontrolovat odevzdané sanační práce, které proběhnou nebo neproběhnou. To je prostě nastaveno velmi špatně."

Transparency International navrhuje tendr rozdělit na řadu menších. Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká 510 lokalit po celé České republice.


Foto: ČTK
Nejen hokejoví příznivci truchlí kvůli tragické smrti hokejistů klubu Lokomotiv Jaroslavl, jejichž letoun se ve středu zřítil krátce po startu z tamního letiště. Z 45 osob na palubě přežili jen dva. Při katastrofě zahynuli i čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a slovenský útočník Pavol Demitra. Podle trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika se první dva jmenovaní chtěli vrátit zpět do Evropy:

"Honza Marek měl zavolal, protože ho znám od jeho sedmnácti let, potkali jsme se v Třinci, vzal jsem ho do Sparty, do národního týmu. Volal mi a radil se, že nechce v Jaroslavli zůstat, že chce jít už domů, že má dítě, že chce jít buď do Sparty, anebo že by šel do Švýcarska. Dlouho jsme o tom diskutovali. Říkal jsem mu, že je tam dlouho a musí rozhodnutí vzít sám na sebe. V tom mu těžko někdo poradí. Pak už jsem s ním nemluvil. Řekl mi, že až se rozhodne, tak zavolá, ale ten telefonát se už neuskuteční. Karel Rachůnek už také sdílel názor, že to je jeho poslední sezóna a že se přemístí tady do Evropy."

Na pražském Staroměstském náměstí, ale i jinde po celém Česku, se hned ve středu shromažďovali fanoušci, aby zapálením svíčky, mlčením, nebo naopak známým sportovním skandováním složili hold tragicky zahynuvším hokejovým reprezentantům.


Dagmar Damková
Luděk Macela už není předsedou komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky. Výkonný výbor ho v pondělí odvolal spolu s celou komisí a nahradil Dagmar Damkovou, kterou pověřil sestavením komise nové. Jedním z těch, kteří za touto výměnou stáli, byl místopředseda asociace a kandidát na jejího nového předsedu Jindřich Rajchl:

"Dagmar Damková byla jmenována do komise rozhodčích UEFA, což je naprosto unikátní post, zvláště pro ženu. V celé Evropě je naprosto přirozené, že pokud je někdo členem komise rozhodčích UEFA, je zároveň i předsedou komise rozhodčích ve svém domovském státě."

Proti rozpuštění komise rozhodčích ostře vystoupil další z místopředsedů Fotbalové asociace Dušan Svoboda. Je přesvědčen, že tato změna souvisí s bojem o křeslo nového předsedy asociace.