Týden v ČR

Karolína Peake a Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné dál povede zemi. Vláda ve středu schválila zákony nutné pro vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravu dosavadního důchodového připojištění. Čeští vojáci se začínají stahovat z Kosova. Před 20 lety se v Praze rozpustila Varšavská smlouva.

Karolína Peake a Václav Klaus,  foto: ČTK
Koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné dál povede zemi. Lídři vládních stran ve čtvrtek podepsali dodatek ke koaliční smlouvě. Termín třicátého června si určili jako poslední datum, do kdy se mohou na další spolupráci dohodnout, jinak hrozil rozpad vládní koalice. Věci veřejné získaly křeslo šéfky legislativní rady vlády, které v pátek obsadila místopředsedkyně strany Karolína Peake. Vedle šéfky legislativy bude mít na starosti i boj s korupcí:

"Pod Legislativní radu vlády nyní přejde i sledování plnění protikorupční strategie, která dosud patřila pod ministerstvo vnitra. My víme, že některé body tam začínají trochu drhnout, tak jsem moc ráda, že na to budu moci dohlížet právě já."

Nejmenší vládní strana má i nového, stranického ministra dopravy Pavla Dobeše. Předseda Věcí veřejných Radek John vysvětlil, proč je pro ně zisk těchto křesel tak důležitý:

"Koaliční spory ukázaly, jak je důležité, aby ve vládě byli ministři Věci veřejných, a ne jenom ministři, kteří nejsou členy Věci veřejných. To pro nás byla naprostá priorita, aby skutečně čtyři ministři, členové Věci veřejných, souhlasící s programem a bijící se za program, měli silnější slovo ve vládě. Už proto, že jistě dojde k řadě sporů při tvorbě rozpočtu."

Podle premiéra Petra Nečase zrekonstruovaná vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru:

"Navrhneme jak vládě, tak poslaneckým klubům, aby s projednáváním a schválením zákona o dani z příjmu, včetně jeho části, která bude obsahovat zavedení tzv. loterijní daně, spojila vláda svoji důvěru."


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Vláda ve středu schválila zákony nutné pro vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravu dosavadního důchodového připojištění. V druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že zavedení druhého pilíře je nezbytné:

"Nevystačíme jenom s jedním průběžným pilířem současným, ve kterém se složitě hledá jak solidarita, tak zásluhovost. Takže bude nezbytné, aby byl doplněn dalšími dvěma pilíři: jedním státem organizovaným a jedním zcela soukromým, kde bude zvýrazněna ona zásluhovost."

Vyvedení části odvodů na důchody na soukromé účty zásadně odmítá opozice. ČSSD vadí, že tak zásadní reformní kroky s ní, jak řekl předseda strany Bohuslav Sobotka, vláda neprojednala:

"Není dost dobře rozumné ze strany vlády, aby schvalovala jakékoliv pokračování důchodové reformy bez toho, aniž by proběhlo jakékoliv jednání mezi vládou a opozicí v této věci. Já chci potvrdit v tuto chvíli, že sice zazněl veřejný příslib předsedy vlády, že takovéto jednání bude uskutečněno, ale zatím k němu sociální demokracie žádnou pozvánku nedostala. Je potřeba, aby proběhlo jednání mezi vládou a opozicí, jinak ty změny mohou být pouze dočasné a po příštích volbách se zase tyto systémy budou muset korigovat."

Vláda také přijala novelu zákoníku práce, která může měnit rozsah práce na dohodu, odstupné při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu. K navrhovaným úpravám měly výhrady mnohé instituce, úřady i odbory.


Foto: ČTK
Čeští vojáci se začínají stahovat z Kosova. Po 12 letech úterním slavnostním nástupem končí jejich působení v rámci sil KFOR. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek potvrdil, že pro armádu to byla cenná zkušenost:

"Po 30. červnu už tam zůstane zhruba stovka vojáků, která bude likvidovat a rušit základnu v Šajkovaci. Přeprava techniky a materiálu bude z 90 procent probíhat po železnici; první vlakové transporty vyrazí z Kosova v první polovině července. Celkem by mělo být zrealizováno šest vlakových transportů. Poslední český voják ze základny Šajkovac by měl opustit tento prostor do konce října."

V Kosovu se po dobu působení české armády vystřídalo přes 8200 vojáků. Tři za svoji službu zaplatili životem.


Václav Klaus  (vlevo) a Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Před 20 lety se v Praze rozpustila Varšavská smlouva. Na historickou událost v pondělí v Černínském paláci vzpomínali nejen politici, kteří stáli u konce východoevropského obranného paktu. Současný český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že je potřeba si historii neustále připomínat, aby si i další generace uvědomila, jak moc je svoboda vzácná:

"Já si můžu představit, že jednou v budoucnosti vznikne něco, co by pokrylo bezpečnostní potřeby jak Evropy, tak severní Ameriky, tak evropské federace a některých přilehlých států. Prozatím to ještě nevidím. Na obou stranách ještě existuje příliš mnoho nedůvěry, a také ještě pozůstatky myšlení z minulosti tomu brání."


Karel Strachota
U Památníku obětem komunismu v Praze na Újezdě se v úterý sešli všichni, kteří chtěli vyjádřit úctu obětem komunistického režimu. Symbolická minuta ticha, kterou drželi v poledne, připomněla 61 let ode dne popravy Milady Horákové. Cíl happeningu popsal ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota:

"Skutečně chceme připomenout, že kromě obětí komunistického režimu tady žili lidé, kteří proti režimu aktivně vystupovali a řada z nich díky svému postoji a díky konkrétním činům mnohdy zaplatila i tu cenu nejvyšší."