Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda ve středu schválila protikorupční strategii. Nad výběrem nového policejního prezidenta se vznášejí otazníky. Sedmnáct miliard korun ušetřila Česká republika dohodou o narovnání s japonskou bankou Nomura. Kašpar Maria ze Šternberka, jeden ze zakladatelů Národního muzea v Praze, je vyobrazen na nové poštovní známce, která byla ve středu v Pantheonu muzea pokřtěna.

Václav Klaus  (druhý zprava) s manželkou Livií  (vpravo) a Petr Nečas  (druhý zleva) s manželkou Radkou,  foto: ČTK
Ke slavnostnímu obědu na zámku v Lánech pozval v pondělí prezidentský pár premiéra Petra Nečase s manželkou Radkou. Témata rozhovoru obou politiků přiblížil premiér Nečas:

"To setkání mělo samozřejmě částečný pracovní charakter. Bavili jsme se o aktuální politické situaci, také o některých krocích, které vláda chce prosadit v letošním roce. Samozřejmě koordinace zahraničněpolitických cest letmo také musela být zmíněna, protože považujeme jednotné vystupování navenek za velmi důležitý moment zahraniční politiky."

Prezident Václav Klaus mimo jiné připomněl, že vládu podpořil už ve svém novoročním projevu:

"Vyjádřil jsem důvěru, že vláda se pustí do věcí nezbytně potřebných pro naši zemi. Vyjádřil jsem naději, že bude udržovat svou vnitřní soudržnost. Bavili jsme se o některých drobnostech, jistý rozhled do zahraničních cest, abychom se nedublovali někde, a podobně. Čili to bylo smyslem tohoto milého a přátelského setkání."

Série tradičních novoročních obědů prezidenta s vrcholnými politiky pokračovala v úterý, kdy se Václav Klaus setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou.


Miroslava Němcová
Vláda ve středu schválila protikorupční strategii. Pracovní skupina koaličních lídrů má ale materiál ještě doplnit podle připomínek z jednání kabinetu. O dokument, jehož naplněním podmiňují svou účast v koaliční vládě Věci veřejné, se rozhořel spor v úterý. Ministr vnitra Radek John obvinil premiéra Petra Nečase, že chce strategii mrzačit. Úřad vlády podle něj poslal připomínky pozdě. Premiér Nečas i další ministři za jeho stranu žádali v materiálu změny, s nimiž ministr John nesouhlasil. Podle šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové by se měly špičky vládních stran mírnit a neosočovat se vzájemně přes média:

"Ta vláda má před sebou složité období. V letošním roce chce prosadit reformy, určitě bude čelit tlakům opozice, ale také venku bude řada nespokojených skupin. Myslím, že by se měla soustředit celá vláda, všechny tři strany na ty úkoly, které si zadaly. Jistě že vždycky může být nějaký spor, ale ať si ho vláda vyřeší na svém zasedání."

Opozice kritizuje vládní protikorupční strategii. Podle sociálních demokratů není dotažená, chybí v ní například zrušení listinných akcií na majitele nebo zákon o státní službě. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka proto protikorupčním snahám koalice nevěří:

"Především platí, že vláda prakticky za šest měsíců své existence v boji proti korupci neudělala vůbec nic. Pouze zamítla některé protikorupční návrhy sociální demokracie. Tím se její protikorupční aktivity zcela vyčerpaly. A kauza ministerstva životního prostředí jasně ukázala, že vláda prostě není schopná vést boj proti korupci, protože by se to týkalo příslušníků vládní koalice. Pan ministr Drobil sice musel odejít z ministerstva životního prostředí, ale zůstává vlivným místopředsedou Občanské demokratické strany. Takto si skutečně boj s korupcí jako sociální demokraté nepředstavujeme."


Zleva Miroslav Kalousek,  Petr Nečas a Radek John,  foto: ČTK
Nad výběrem nového policejního prezidenta se vznášejí otazníky. Premiér Petr Nečas ve středu odmítl komisi, kterou představil ministr vnitra Radek John. Petr Nečas ji v České televizi označil za paskvil:

"Aktivní ústavní činitelé, například v podobě poslanců, by v podobné komisi neměli být, anebo by tam měli být ze všech demokratických politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Čili tady vznikl jakýsi kočkopes, kde logicky ten výstup bude kočkopsoidní, a tudíž těžko akceptovatelný."

Petr Nečas se ale současně vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda připojí svůj podpis pod výsledek výběrového řízení komise.

Ministr John do komise zval i dva bývalé sociálnědemokratické ministry vnitra Františka Bublana a Martina Pecinu. Oba to ale ve čtvrtek odmítli. Policejního prezidenta by měl vybrat spíš tým odborníků než politiků, myslí si premiér Nečas.


Sedmnáct miliard korun ušetřila Česká republika dohodou o narovnání s japonskou bankou Nomura. Vyplynulo to z v pondělí zveřejněných materiálů ministerstva financí. Česko zaplatilo japonské bance Nomura 3 miliardy 600 milionů korun. Podle verdiktu Rozhodčího soudu Mezinárodní obchodní komory v Paříži ale nemá ministerstvo financí nárok na částku 34 miliardy korun, kterou požadovalo vůči Československé obchodní bance za záruky poskytnuté při převzetí krachující Investiční a poštovní banky. Ministr financí Miroslav Kalousek se pokusil vysvětlil důvody, proč tomu tak je:

"Můžeme to interpretovat tak, že buď nucený správce, který měl prodávat majetek v hodnotě 34 miliard, ho prodal ze soboty na neděli bez výběrového řízení za jednu korunu. Nebo majetek, který měl mít hodnotu jednu korunu, protože byl za jednu korunu prodáván, česká vláda přeplatila svými garancemi o 34 miliard. V každém případě vznikla daňovému poplatníkovi škoda 34 miliard. A za to někdo nese odpovědnost."

Ministr financí už oznámil, že se chystá podat trestní oznámení na členy bývalé vlády Miloše Zemana.


Oldřich Kulhánek,  foto: ČTK
Kašpar Maria ze Šternberka, jeden ze zakladatelů Národního muzea v Praze, je vyobrazen na nové poštovní známce, která byla ve středu v Pantheonu muzea pokřtěna. Portrét je dílem českého výtvarníka Oldřicha Kulhánka a německého rytce Wolfganga Mauera. Kašpar Maria ze Šternberka, od jehož narození uplynulo ve čtvrtek přesně 250 let, byl podle vedoucího paleontologického oddělení Jiřího Kvačka významným vědcem:

"Byl činný v oboru, který se nazývá fytopaleontologie, což znamená nauka o fosilních rostlinách. O těchto rostlinách napsal několik knih. Ta první z nich, která vyšla v roce 1820, je mezinárodně uznávaná jako zakládající dílo této vědní disciplíny - fytopaleontologie."