Týden v ČR

Председатель Чешско-моравской конфедерации профсоюзных организаций Ярослав Завадил
0:00
/
0:00

Odboráři v úterý vyhlásili celodenní stávku na středu 8. prosince. Nemocnice v úterý požádaly premiéra Petra Nečase o pomoc. Česko si v Bruselu na pondělní schůzce ministrů vnitra stěžovalo na naprostou nesolidaritu Evropské unie. Válečným veteránům a padlým vojákům patří tradičně jedenáctý listopad. V ostravské Mini-kino-kavárně probíhal od pondělí 4. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Ostrava picture.

Jaroslav Zavadil
Odboráři v úterý vyhlásili celodenní stávku na středu 8. prosince. Hlavním důvodem je záměr vlády snížit objem mzdových prostředků ve státní a veřejné správě o deset procent. K zaměstnancům státní a veřejné sféry se připojí i další odborové svazy. Kolik lidí se ale nakonec do stávky zapojí, zatím není jasné, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil:

"Kolik lidí do té stávky půjde, to se nám ukáže dne 8. 12.. V této sféře pracuje kolem 600 tisíc lidí a je na nich, jakým způsobem se zapojí do této akce. My máme měsíc na to, zejména odborové svazy, abychom to připravili tak, aby se jich zúčastnilo co možná nejvíc. Forma je jasná - prostě celý den by se mělo stávkovat a hotovo."

Mohlo by jít o jeden z největších protestů od roku 1989. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se tím ukazuje neschopnost vlády:

"Na naše české poměry je to určitě mimořádné, protože fakticky od listopadu 1989 tady myslím podobné akce, takového rozsahu nebyly. Ukazuje se, že tato vláda skutečně není schopná sociálního dialogu."

V reakci na prohlášení odborové centrály premiér Petr Nečas řekl, že na snížení platů o deset procent musí jeho kabinet trvat:

"Nadále platí to, co jsme řekli - snížení objemu platů ve veřejném sektoru o 10 procent, přes to nejede vlak! Tady vláda neustoupí v žádném případě, i kdyby ta stávka trvala déle nebo zahrnula více lidí. My nemáme teď už prostor, ale nadále debata o formě tohoto snížení, to znamená o podobě konkrétních vládních nařízení, ta podle mého názoru může probíhat. A budou-li o to mít odbory zájem, já jsem opakovaně připraven si s nimi sednout."


Nemocnice v úterý požádaly premiéra Petra Nečase o pomoc. Podle připravené úhradové vyhlášky by za akutní péči měly v roce 2011 dostat od zdravotních pojišťoven méně o pět procent a za následnou péči méně o deset procent než v roce 2009, který je srovnávacím obdobím pro nové úhrady. Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Söhlich to označil za hazard se zdravím a životy občanů. K takovému omezování plateb není podle něj důvod:

"Jsme přesvědčeni o tom, že se nebudou jenom prodlužovat čekací doby, ale že se budou dokonce zavírat oddělení. Ohrožuje to i existenci jednotlivých zdravotnických zařízení."

Například onkologové se obávají, že kvůli chybějícím penězům nebudou moci v příštím roce poskytnout svým pacientům vhodnou léčbu. Předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček k tomu řekl:

"Jestliže na to nejsou peníze, pojišťovna to musí říct. My se na ni nezlobíme, žijeme v ekonomické krizi. Pan ministr zdravotnictví řekl, že chybí až 10 miliard. My to respektujeme. Pouze nechceme, aby se věci zametaly pod koberec. My chceme, aby se to řeklo otevřeně. V současné době to je tak, že pacienti jsou léčeni, a protože některé dodatkové smlouvy nejsou podepsané, tak my vlastně nevíme, jestli budou zaplaceny."

Navíc odbory hrozí, že na čtyři tisíce lékařů dají výpověď a odejdou do zahraničí. Varovaly před tím ve čtvrtek ministra zdravotnictví i vládu otevřeným dopisem. Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, že už letos vystavili na pět set potvrzení nutných pro práci lékaře v zahraničí:

"Polovina odcházejících lékařů jsou kolegové ve věku 30 až 40 let. To jsou plně kvalifikovaní lékaři, kteří mají nejdelší profesní perspektivu. Takto se jedná zejména o anesteziology, chirurgy a internisty, to jsou takové ty naprosto klíčové obory pro fungování veškerých nemocnic. Dvě třetiny odcházejících lékařů jsou muži."


Foto: Evropská komise
Česko si v Bruselu na pondělní schůzce ministrů vnitra stěžovalo na naprostou nesolidaritu Evropské unie. Znovu se nedočkalo podpory ve vízovém sporu s Kanadou. Ministr vnitra Radek John označil postoj Unie a Evropské komise k řešení tohoto problému za skandální:

"Pozice České republiky v rámci Evropské unie je zcela nedůstojná, a naprostá nesolidarita s Českou republikou je skandální."

Evropská komisařka Cecilia Malmströmová však ministrovu kritiku odmítla. Podle ní se Evropská unie "nesmí hrnout do věcí, kterých by potom mohla litovat". S takovým hodnocením ministr John ostře nesouhlasil. "My jsme teď černým svědomím Evropské unie,"řekl ministr John.


Válečným veteránům a padlým vojákům patří tradičně jedenáctý listopad. Veteráni, politici a vojáci v Česku si ve čtvrtek tento den připomněli především u Národního památníku na Vítkově v Praze. Podle ministra obrany Alexandra Vondry by měli mít veteráni ve společnosti větší váhu:

"Váží si jich stále ještě na můj vkus málo a myslím si, že musíme pro ně udělat víc. Vedeme teď třeba diskusi o tom, abychom měli k dispozici třeba i léčebny pro dlouhodobě nemocné veterány. Deficit je tu zřetelný, a já chci, aby ministerstvo obrany činilo v tomto daleko více, protože veterány jsme měli, máme a pokud budeme svobodu bránit i v budoucnosti, tak je budeme také mít."


Foto: Archiv festivalu
V ostravské Mini-kino-kavárně probíhal od pondělí 4. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Ostrava picture. Soutěžní přehlídku ukončilo páteční slavnostní vyhlášení vítězů. Jedním z loňských oceněných je student Martin Jůza z Ostravy. Jak sám říká, festival pro něj byl další motivací ke studiu a další práci:

"Já jsem vyhrál v kategorii obrazy, ale původně jsem se hlásil do kategorie Ostrava - hlavní město kultury 2015, což byla kategorie spojená s kandidaturou. Ten festival byl pro mne samotného motivací něco prostě udělat. Jsem tedy spíše rád, že jsem natočil ten film, než že jsem vyhrál."