Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavní události tohoto týdne byly bezesporu volby do Poslanecké sněmovny, o nichž přinášíme podrobné zpravodajství. Nelze však pominout i další témata, na něž v minulých dnech došlo.

Ve čtvrtek poslanci podpořili vydání povodňových dluhopisů. Už v pondělí jejich emisi schválila vláda. Sněmovnu současně požádala, aby se návrhem zabývala ve stavu legislativní nouze. Proto jen několik dní poté se zákonem souhlasila sněmovna a příští týden ho dostane Senát. Škody, které letošní velká voda napáchala, by podle Asociace krajů mohly narůst až do pěti miliard korun. Ministr financí Eduard Janota sdělil, na které projekty by peníze z povodňových dluhopisů mohly jít:

Foto: ČTK
"Tam, kde je poškozená infrastruktura, ať už dálnice, silnice, železnice nebo došlo k výraznému poškození koryta vodního toku či mostu, tak to je ten typ peněz, který bude využit z emise dluhopisů. Tyto projekty budou myslím hrazeny v roce 2010 i 2011, protože zpravidla se to nepodaří zrealizovat v letošním roce."

Poslanci na své poslední schůzi v tomto volebním období, pouhý den před volbami, také přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a schválili novelu zákona o biopalivech. Podíl biosložek v benzinu a naftě se od června zvýší. Jejich přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv.


Foto: www.rsd.cz
Dohoda státu se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou o pozemcích pro dálnici D11 není možná. K tomuto názoru v pondělí dospěla vláda a odhlasovala vyvlastnění pozemků. Sdělil to hlavní vyjednávač z Úřadu vlády Michal Frankl. Kauza Havránková se vleče už 16 let, dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové. S farmářkou Havránkovou, které patří větší část sporných pozemků, se stát už dohodl. Problém ale zůstává u malého kousku pole, který Havránková vlastní spolu se svou sestrou, která nabídku odmítla. Podle hlavního vládního vyjednávače Michala Frankla, může proces vyvlastnění trvat i několik let:

"Formálně ještě bude paní Havránkové i pani Štrosové učiněna písemná nabídka smluv, ovšem ta nabídka bude bez toho bonusu, bez toho dodatečného pronájmu orné půdy. Poté se stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic, obrátí na vyvlastňovací úřad s návrhem na vyvlastnění těch pozemků ve veřejném zájmu. Samozřejmě to vyvlastnění bude trvat déle než by trvala ta dohoda, o kterou stát usiloval."


Václav Klaus a Dominik Duka,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus a nový pražský arcibiskup Dominik Duka v pondělí podepsali dohodu, na jejímž základě mají Hrad a církev pečovat o katedrálu svatého Víta společně. Obě strany se také zavázaly, že ukončí pře o vlastnictví nejcennějšího katolického chrámu v zemi. Arcibiskup Duka při té příležitosti připomněl jeho význam:

"Víme, že toto vlastnictví nelze vtěsnat do právních norem a předpisů. Katedrála je národním duchovním, státním i kulturním symbolem, drahým všem obyvatelům této země bez rozdílu vyznání."

Správa Pražského hradu poskytne Metropolitní kapitule sv. Víta nemovitosti, které potřebuje pro užívání katedrály. Jde o dvě budovy v areálu Pražského hradu - Staré proboštství a Mladotův dům. Metropolitní kapitula dohodou získává k užívání obě budovy bezplatně. Podle Václava Klause bude o katedrálu pečovat zvláštní rada, kterou tvoří držitelé klíčů od korunní komory:

"Prezident republiky, pražský arcibiskup, předsedové obou komor parlamentu, předseda vlády, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a pražský primátor, kteří na nejvyšší úrovni reprezentují stát i církev, tedy širokou veřejnost, věřící i laickou. Tato rada bude posuzovat zásadní otázky údržby a provozu katedrály, a bude dohlížet na péči o ní."


Výstava s názvem "Mistrovská díla grafiky a kresby ze sbírky Národní galerie v Praze " začala v úterý v pražském Veletržním paláci. Přestavují se tu nejen renomovaní čeští autoři, například Alfons Mucha či František Kupka, ale zastoupeni jsou i Pablo Picasso nebo Gustav Klimt. S ohledem na křehkost pergamenu a papíru nemůže veřejnost tyto grafiky a kresby vidět příliš často. Proto musí být vystavovány za speciálního osvětlení i podmínek. Čím se galerie řídila při výběru, objasnila kurátorka výstavy Zuzana Novotná:

"Ta díla jsme vybírali se zřetelem na české umění, protože jsme v Čechách a je nejvíc zastoupeno i v naší sbírce. Jsou zde ale zastoupeni i rakouští expresionisté nebo díla, která se nakupovala z výstav kolem roku 1900. Samozřejmě jsou zde náčrty, například od Josefa Mánesa, tak i definitivní práce. Společné pro tyto věci je to, že médium, na kterým jsou vytvořeny, je papír."


Foto: ČTK
Čeští hokejisté si odvážejí z mistrovství světa v Německu zlaté medaile, když v nedělním finále porazili Rusko 2:1. Před šampionátem podceňovaný tým tak dokázal po pěti letech opět vybojovat titul. Jak uvedl brankář Tomáš Vokoun, jedná z hlavních opor mužstva, hokej někdy přináší nečekané výsledky:

"Já nevím, jestli to podceňování dokáže pomoct nebo ne, ale na druhou stranu určitě ti kluci, kteří tu jsou, jsou hodně silní. My jsme byli kousíček od vyřazení z turnaje s vlastně nejhorším výsledkem v historii, a ukončili jsme to zlatou medailí. Takže jenom to dokazuje, že prostě sport je nevyzpytatelný, a proto se ty zápasy hrají. Nic se nedá dopředu narýsovat."

V pondělí čerstvé mistry světa přivítaly na pražském Staroměstském náměstí tisíce fanoušků. Příjezd autobusu s týmem provázela bouřlivá atmosféra a skandování "Hoši, děkujem!".