Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sobota a neděle jsou v České republice Dny smutku. Rozhodla o tom v úterý vláda. Česko se tak připojilo k zemím, které si připomínají památku obětí letecké havárie polského prezidentského speciálu. Zahynulo všech 96 pasažérů včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho manželky, špiček polské armády a politických stran. Na úřadech po celé zemi jsou vlajky stažené na půl žerdi.

Foto: ČTK
Sobota a neděle jsou v České republice Dny smutku. Rozhodla o tom v úterý vláda. Česko se tak připojilo k zemím, které si připomínají památku obětí letecké havárie polského prezidentského speciálu. Zahynulo všech 96 pasažérů včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho manželky, špiček polské armády a politických stran. Na úřadech po celé zemi jsou vlajky stažené na půl žerdi. V sobotu v pravé poledne památku obětí Češi uctili minutou ticha. Smutečního obřadu v Polsku se účastní delegace vedená prezidentem Václavem Klausem. Ten také na polské ambasádě v Praze podepsal kondolenční knihu. Připojil se tak ke stovkám lidí, kteří před ambasádou položili květiny a zapálili svíčku:

"Pocit té ztráty spíš narůstá než že by to plynoucí dny jakoby trošku zahlazovaly. Je to spíše opačně. Myslím, že více a více si člověk, a myslím, že drtivá většina z nás, uvědomuje všechno to, co se stalo, jaké to má souvislosti, jaká je to obrovská a nešťastná věc. Takže směr toho je spíše zesilování pocitu té ztráty než cokoliv jiného."


Dominik Duka,  foto: ČTK
Svého úřadu se minulou sobotu ujal nový pražský arcibiskup Dominik Duka. Do průběhu slavnostního ceremoniálu zasáhla i tragická letecká nehoda, při níž zemřel polský prezident Lech Kaczyński. Událost zmínil jak prezident Václav Klaus, tak Dominik Duka. Slavnostní bohoslužby se zúčastnilo velké množství věřících i politické špičky. Prezident Václav Klaus poděkoval dosavadnímu arcibiskupovi pražskému Miloslavu Vlkovi, popřál hodně štěstí jeho nástupci a připomněl i některé jejich předchůdce na svatovojtěšském stolci:

"S obdivem si připomínáme kardinála Berana, morální autoritou byl i František kardinál Tomášek. Osudy naší země se promítly i do života Tomáše kardinála Špidlíka."

Prezident také vyjádřil přesvědčení, že se podaří dořešit některé sporné otázky mezi státem a církví, jako jsou církevní restituce či spory o svatovítskou katedrálu. Dominik Duka se přihlásil k dohodě o majetkoprávním vyrovnání, která je součástí návrhu zákona z roku 2008 o zmírnění majetkových křivd:

"Od posledního jednání s vládou České republiky se vytvořila určitá naše koalice, kdy se poprvé v historii této země všechny křesťanské církve shodly na určitém postupu. A také jsme se shodli, že budeme jednat opravdu společně, že nikdo nebude jednat tak, aby se snažil vyzískat pro sebe něco víc než druhý."

Zákon ale před časem v Poslanecké sněmovně neuspěl.


Bohumil Laušman,  foto: ČTK
Lidé, kteří z politických důvodů přišli za komunistického režimu o zaměstnání, finanční odškodnění nedostanou. Sněmovnou ve středu neprošel návrh, který před rokem předložili zástupci ODS a ČSSD - většina občanských demokratů ho nepodpořila. Už dříve to zdůvodňovali zvýšením rozpočtových výdajů v době ekonomické krize. K tomu přišel poslanec ODS David Kafka s návrhem, aby se odškodnění netýkalo lidí, kteří byli v KSČ. Vycházel při tom ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Myšlenku poslance Kafky kritizoval jeden z autorů návrhu, sociálně demokratický poslanec Robin Böhnisch:

"Mně to překvapilo, protože navzdory všem dohodám klub ODS najednou hlasoval velmi soustředěně pro pozměňovací návrh pana kolegy Kafky, který z toho odškodnění vylučoval lidi, kteří byť jen chvíli byli v Komunistické straně Československa, což samozřejmě i řada těch vojáků, kteří potom odmítli otevřít kasárna sovětským okupantům, byla. A pokud neprošel tento návrh, a ten neprošel, tak se většina klubu ODS, až na osm výjimek, postavila proti, popřípadě se zdrželi."


Soudní procesy s řeholníky
Před šedesáti lety provedl komunistický režim v Československu zátah proti mužským řádům a řeholím. V rámci tzv. "Akce K" obsadili ozbrojení příslušníci Státní bezpečnosti, Sboru národní bezpečnosti a Lidových milicí v noci z 13. na 14. dubna kláštery po celé zemi. Víc než dva tisíce řeholníků čekala internace v centralizačních klášterech, někteří skončili ve vězení nebo v pracovních táborech. "Akce K" se ale dotkla i církevních škol, připomněl Vladislav Ehrlich, který v roce 1950 studoval biskupské gymnázium v Bohosudově:

"Studenti museli nastoupit, sbalit si svoje věci a byli odvezeni do Děčína, kde bylo jezuitské filosofické učiliště, a tam byli soustředění. Nikdo nevěděl, co se bude dít, protože tam byli milicionáři, esenbáci a takoví, kór my, my jsme byli děti. Z Děčína jsme pak odjížděli domů ke svým rodičům a pak nastupovali různě do škol na ta svoje místa."


Ze sochy svatého Jana Nepomuckého na pražském Karlově mostě byla v pondělí sejmuta plaketa, kterou si turisté hladí pro štěstí. Poputuje na světovou výstavu Expo 2010 do čínské Šanghaje. Plaketa s výjevem svržení světce do Vltavy zůstane na výstavě po celou dobu jejího trvání, tedy šest měsíců. Zasazena bude do kopie sochy svatého Jana Nepomuckého. Jelikož na Karlově mostě byly plakety symbolem štěstí, stejně tak mají podle generálního komisaře české účasti Pavla Stehlíka působit v našem pavilonu na EXPO:

"Číňané si strašně přejí štěstí, štěstí je v Číně obrovsky důležitý pojem, štěstí má své barvy, štěstí má své znaky, je to prostě něco. Já jsem přemýšlel, co je vlastně takovým symbolem štěstí u nás. Zrovna jsem šel po Karlově mostě, viděl jsme, jak si tam nějaká parta Japonců šahá pro štěstí na tyto reliéfy, a v tu chvíli jsem si řekl, že tohle musíme dokázat. Bylo to hodně úsilí, ale jsem moc rád, že se to povedlo. Myslím, že to bude velký magnet."