Týden v ČR

0:00
/
0:00

Skoro tři čtvrtiny Čechů souhlasí s tím, aby Evropa měla účinnou obranu proti raketovým střelám. Údajná korupční kauza vicepremiéra Jiřího Čunka stále nekončí. V České republice je už jen 5,2 procenta nezaměstnaných. Zadluženost obcí a měst v Česku loni poprvé od roku 1993 klesla. Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zahájila v pondělí večer v Obecním domě Filharmonie Brno s šéfdirigentem Petrem Altrichterem.

Skoro tři čtvrtiny Čechů souhlasí s tím, aby Evropa měla účinnou obranu proti raketovým střelám. Proti tomu, aby ve společném projektu figurovaly i Spojené státy, je ale 52 procent lidí. Zjistila to agentura STEM. Přístup občanů velmi ovlivňuje způsob, jakým se má o věci rozhodnout, uvedl v pondělí ředitel agentury STEM Jan Hartl. Paradoxní je, že pokud by rozhodnutí o tak důležité věci padlo nezávisle na jejich názoru, nakonec by se s plánovanou americkou radarovou základnou v Brdech smířilo 67 procent lidí.

"Pokud by to šlo mimo lidi, mimo jejich rozhodování, byla by to záležitost schválená vládou, parlamentem, prezidentem, a součást aliančních závazků, pak by se s touto situací smířila většina našeho obyvatelstva,"řekl Jan Hartl z agentury STEM.

Podle podobného průzkumu agentury Median nesouhlasí s umístěním plánovaného amerického radaru v Česku téměř dvě třetiny Čechů. Stejný počet odpůrců radaru ukázal i březnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.


Jiří Čunek
Údajná korupční kauza vicepremiéra Jiřího Čunka stále nekončí. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v úterý odmítla zprostit mlčenlivosti bývalého žalobce, který se jí zabýval. Někdejší náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Igor Stříž tak podle svých slov nemohl vysvětlit, proč se někteří vysocí představitelé justice scházeli s ostravskou krajskou žalobkyní Zlatuší Andělovou a údajně tak ovlivňovali vyšetřování Čunkova případu:

"Chtěl jsem soudu vysvětlit, že samotné schůzky samy o sobě v té věci neměly valný význam. Teprve ve spojení s dalšími procesními kroky, které v té věci byly provedeny, počínaje odnětím věci a přikázáním do Jihlavy, a dalšími různými postupy, které nebyly ve věci obvyklé, pak teprve dávaly ty schůzky smysl. Bohužel pro tyto informace jsem povinnosti (mlčenlivosti) zproštěn nebyl."

Igor Stříž požádal o zproštění mlčenlivosti přímo v soudní síni, kde se projednával spor mezi stínovou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou a vysoce postavenými justičními představiteli.


V České republice je už jen 5,2 procenta nezaměstnaných. Ještě v březnu to bylo téměř o půl procenta více. Například v Moravskoslezském kraji je tak méně než 60 tisíc lidí bez práce. Kromě Karvinska tady mají všechny okresy míru nezaměstnanosti nižší než 10 procent. Ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý předpokládá, že příznivá situace bude pokračovat:

"To hodnocení odpovídá současné situaci. Ten pokles je dynamický, ale vzhledem k tomu, že je dobré počasí a také rozvoj, který probíhá nejen v průmyslových zónách, ale i kolem nich, tvorba nových pracovních příležitostí, ty prostě 'mohou za to', že ten pokles je tak masivní."

Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Most - 13 procent a Karviná - přes 12 procent. Naopak nejméně lidí bez práce je tradičně v okrese Praha-východ, pouze 1,5 procenta. A ještě jeden ekonomický ukazatel byl zveřejněn - inflace v Česku začala v dubnu mírně zpomalovat. Podle v pondělí zveřejněných údajů statistického úřadu dosáhl růst spotřebitelských cen 6,8 procenta. To je o 3 desetiny procenta méně než v březnu. Na stále vysokou inflaci mělo největší vliv zdražování zemního plynu, růst nákladů na bydlení a také neklesající ceny potravin.


Zadluženost obcí a měst v Česku loni poprvé od roku 1993 klesla. Oproti roku 2006 se snížila o 2,1 procenta na celkovou částku kolem 80ti miliard korun. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo financí ve středu předložilo vládě. Náměstek ministra financí Eduard Janota potvrdil, že kromě absolutního snížení částky dlužných peněz se příznivě mění i obsah závazků:

"Ta struktura zadluženosti se skládá ze tří komponent: z úvěrů, které si berou obce na financování infrastruktury, a těch úvěrů měly načerpáno ke konci minulého roku za téměř 47 miliard korun, z komunálních obligací - téměř 23 miliard, a zbytek jsou půjčky a návratné finanční výpomoci od ministerstva financí, respektive některých resortů."

Podle Eduarda Janoty se z tohoto vývoje dá usuzovat, že tolik kritizované rozpočtové určení daní ve skutečnosti zvýšilo objem peněz, které mají obce k dispozici.


Foto: ČTK
Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zahájila v pondělí večer v Obecním domě Filharmonie Brno s šéfdirigentem Petrem Altrichterem. Tradičně zazněl cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Letošní 63. ročník přehlídky, která nabídne 50 koncertů a sedm divadelních představení, bude trvat do 4. června. Zahajovací koncert sledoval také prezident republiky Václav Klaus se svou chotí Livií. 63. ročník festivalu představí přední české, ale i zahraniční orchestry. Pozornost poutají především vystoupení Petrohradské filharmonie, Symfonického orchestru BBC a Budapešťského festivalového orchestru. Co netradičního mimo klasické schéma festivalu diváky letos čeká, řekl ředitel festivalu Roman Bělor:

"Určité výlety do okrajů klasické hudby nebo i trochu mimo ni, což v tomto roce je zastoupeno třemi významnými jazzovými koncerty. Pochopitelně se těšíme na řadu koncertů, které jsou i v jistém smyslu 'vymodlené', například uvedu asi skutečně na prvním místě recitál geniální sopranistky Edity Grubnerové."