Učitelé a další zaměstnanci českých škol hrozí stávkou

školní třída

V českých školách to vře. Učitelé a další zaměstnanci připravují protestní akce. Pobouřilo je pondělní rozhodnutí vlády odložit smluvené osmi až desetiprocentní zvýšení tarifních mezd z ledna na duben příštího roku. Důvodem je nedostatek peněz v rozpočtu. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Posunem zvýšení mezd státních zaměstnanců vláda ušetří 1,5 miliardy korun. Úsporami se tak snaží vyhovět doporučením poslanců a zajistit přijetí rozpočtu ve sněmovně. Školské odbory na situaci reagovaly vyhlášením stávkové pohotovosti. Rozhodnutí vlády odložit slíbené zvýšení mezd považují za konec dialogu.

"Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr označil rozhodnutí vlády nerespektovat již předem dohodnuté zvýšení platů za věrolomný postup vlády. Odsoudil, že se o tomto kroku odbory dozvěděly ze sdělovacích prostředků a taková záležitost minimálně vyžaduje jednání sociálních partnerů a proto ihned požádal o okamžité svolání tripartity a vyslovil plnou podporu připravovaným protestům."

Právě mimořádné jednání odborů, vlády a zaměstnavatelů rozhodne, zda se ve školách bude protestovat nebo ne. Jak to dopadne, neumí odhadnout ani vicepremiér Vladimír Špidla.

Vladimír Špidla
"Já si dokonce ani nemohu být jist, zda vůbec bude schválen rozpočet 18. prosince. Opravdu nemusí být schválen. Může být projednáváno rozpočtové provizorium a v takovém případě by se vůbec nemohly mzdy zvyšovat. Nejenom od nějakého termínu, ale vůbec po celý rok."

Vše bude tedy záviset na dalším jednání. Pokud učitelé nedostanou přidáno, může se stát, že budou bojkotovat maturitní zkoušky, dětem nedají vysvědčení nebo budou okupovat školy.